De huldiging van dirigent Hans Kienhuis (rechts) en muzikaal begeleider Frank Sterenborg (links). Foto: Theo Huijskes
De huldiging van dirigent Hans Kienhuis (rechts) en muzikaal begeleider Frank Sterenborg (links). Foto: Theo Huijskes

Hans Kienhuis 25 jaar dirigent van het Beltrums Mannenkoor

Muziek

Tevens huldiging muzikaal begeleider Frank Sterenborg

Door Theo Huijskes

BELTRUM - Tijdens het Koffieconcert van het Beltrums Mannenkoor in samenwerking met de Zanggroep Rhumtas afgelopen zondag in muziekgebouw Dacapo, werd dirigent Hans Kienhuis gehuldigd. Kienhuis is al 25 jaar achtereen dirigent van het Beltrumse zangkoor. Het was vervangend voorzitter Alex Visser, die namens bestuur en leden van het koor de jubilerende dirigent in de bloemetjes zette. Een spontane ceremonie, waarin tegelijkertijd muzikaal begeleider Frank Sterenborg werd betrokken. Een allround muziekman, die eveneens een groot applaus ten deel viel vanwege zijn meer dan 25 jaar verleende muzikale diensten op diverse terreinen. 

De inmiddels 69-jarige, in Lichtenvoorde woonachtige Hans Kienhuis is als koordirigent bij lange na geen onbekende in de gehele regio, zowel in de Achterhoek als in Twente. Als gevolg daarvan werd hij reeds in 2015 verrast met een Koninklijke Onderscheiding en dat in verband met het zijn van koordirigent gedurende een periode van maar liefst 40 jaar. Evenals heden ten dage nog steeds, was hij toen ook al dirigent van niet alleen het Beltrums Mannenkoor, maar ook van het Goors Mannenkoor. De niet alledaagse onderscheiding werd hem uitgereikt tijdens een bijzonder jubileumconcert van beide koren in de Bonifatiuskerk in Lichtenvoorde. Waarbij wel aangetekend dient te worden dat dezelfde Kienhuis in het verleden ook het dirigentschap heeft behartigd van koren in onder andere Lichtenvoorde en Groenlo, maar ook in Aalten, Bredevoort en Heelweg. En dit alles in combinatie met een eveneens 40-jarig dienstverband in het onderwijs en dat onder andere in de functie van directeur van de basisschool De Regenboog in Lichtenvoorde. 

Het dirigentschap van een zangkoor in combinatie met een baan in het onderwijs waren voor Kienhuis decennia achtereen twee met elkaar vervlochten bezigheden. Van het in 1989 opgerichte Beltrumse mannenkoor is Hans Kienhuis de derde dirigent op rij. Het spits werd afgebeten door de in Beltrum geboren Jan Klein Goldewijk (‘89-‘93), die werd opgevolgd door George Jansen (’93-’97), waarna Kienhuis vanaf ’97 het dirigeerstokje ter hand nam. Dat Kienhuis in Beltrum nog steeds op handen worden gedragen, moge blijken uit de grote belangstelling voor het concert van afgelopen zondag en in het bijzonder uit het massale eerbetoon dat hem na afloop ten deel viel.

Het Beltrums Mannenkoor samen met de Zanggroep Rhumtas. Foto: Theo Huijskes

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant