Marit van der Lei. Foto: Rob Stevens
Marit van der Lei. Foto: Rob Stevens

Een muzikaal pleidooi voor verzachting

Muziek

EIBERGEN - Marit van der Lei treedt 15 december bij ‘JAZZ Eibergen’ in het Muldershuis op met haar band ‘Marit van der Lei Nextet’. Een gouden kans voor jazzliefhebbers om deze in Eibergen geboren zangeres te horen die grossiert in ‘awards en onderscheidingen’.

Door Rob Stevens

Marit van der Lei komt uit een muzikaal Eibergs gezin. Muziek had prioriteit bij de Van der Leis. Elk lid van het gezin hield zich bezig met muziek. Maar uiteindelijk is Marit de enige die er haar beroep van maakt. Ze zat in de schoolbanken van de Willem Sluijterschool en deed daarna het voorgezet onderwijs bij Het Assink. In 2012 is ze ‘klaar voor een volgende stap’ en verlaat Eibergen voor haar bachelor opleiding aan het conservatorium in Utrecht. In 2020 studeert ze voor het masterdiploma summa cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Van der Lei: “Mijn carrière begon op muziekschool De Triangel waar ik viool en klassieke piano leerde spelen. Vanaf mijn elfde heb ik zangles. Primair ben ik vocalist maar ook bandleider, componist en schrijver. Als vocalist gebruik ik mijn stem om emoties op mensen over te brengen. Mijn nieuwste album ‘Clementia’ is een pleidooi voor mildheid, verzachting en verbinding. Dit tijdsbestek kenmerkt zich door verharding, polarisatie en radicalisering. Ik wil dat we weer tot elkaar komen en iedereen een stem geven. In de nummers op mijn nieuwe album vindt die boodschap een muzikale vertaling. In Eibergen speel ik met Marit van der Lei Nextet, de band waarmee ik al aan het begin van mijn conservatoriumtijd ben begonnen. Ik verheug me erop de bandleden deze streek te laten zien. Het is hier zo mooi. De samenstelling van de band is in de loop der jaren wel gewijzigd. Die is meer homogeen geworden, ook door andere instrumenten. Mijn stem gaat nu samen met een alt- en tenorsax, een gitaar en basgitaar en de drums.”

JAZZ Eibergen is een platform voor jazzliefhebbers en aanverwante genres als soul, funk en wereldmuziek. Raph Schouten, de drijvende kracht achter JAZZ Eibergen, organiseert regelmatig live concerten in Het Muldershuis. Nu krijgt Van der Lei dus een podium. In het gesprek met haar in het Muldershuis vertelt ze hoe goed het voelt in De Achterhoek en Eibergen. Marit verheugt zich op het optreden 15 december in Eibergen dat voor haar veilige voelt, omgeven door liefhebbers van jazz en vrienden en kennissen van haar en haar ouders. Die avond speelt ze nummers van haar nieuwste album. Twee jaar geleden op het hoogtepunt van de Coronaperiode had ze een apart optreden in het Openluchttheater in Eibergen, in haar eentje met één muzikant en zonder publiek. Daarvan werden opnames gemaakt. Het lied dat ze toen zong is het openingslied van haar nieuwe album: ‘I will never get to see’. Tijdens het optreden donderdag zal dat ook te horen zijn.

Marit van der Lei Nextet: 15 december, 20.30 uur.

JAZZ Eibergen in het Muldershuis, Eibergen.

De zaal gaat om 20.00 uur open.

Onderstaande in KADER 

Programma JAZZ Eibergen (jazzeibergen.nl)

Elke 3e donderdag van de maand in het Muldershuis

Concert 20.30 - 22.00 uur

Entree 17,50

15 dec Marit van der Lei, Nextet

19 jan Loek van den Berg Quintet

16 feb Teus Nobel Trio: A tribute to Chet Baker

16 mrt Mehmet Polat Trio

20 apr Masha Bijlsma Quintet

11 mei Clapping Dog

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede