Meesterpianist Thomas Beijer won begin vorig jaar de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs. Foto: Juri Hiensch
Meesterpianist Thomas Beijer won begin vorig jaar de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs. Foto: Juri Hiensch Juri Hiensch

Meesterpianist Thomas Beijer geeft recital in Eibergen

Muziek

EIBERGEN - In februari 2022 won pianist Thomas Beijer de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs. Het juryrapport roemt zijn veelzijdigheid ‘als componist, arrangeur, improvisator, presentator, tekenaar, animatiefilmer, schrijver, artistiek leider, maar toch vooral als kamermusicus en als solist.’ 

De commissie prijst daarnaast Beijers inlevingsvermogen in de componist, ‘een zielsverwant’. ‘Hij speelt met het werk, maar laat ook het verhaal daarachter horen. Hieruit blijkt niet alleen zijn liefde voor de muziek, maar ook zijn toewijding en grote inlevingsvermogen.’

Podium Eibergen
Op zondagmiddag 5 februari treedt Thomas Beijer op in de concertserie van Podium Eibergen. Op het programma staat een aantal van zijn favoriete werken: Six Moments Musicaux van Schubert, Suite ‘Arcana’ van Rudolf Escher, Cuatro Piezas Españolas van De Falla en tot slot de Derde Pianosonate van Chopin.
“Schubert is een meester in de suggestie”, vertelt Beijer. “Met een enkele, onverwachte noot weet hij je het gevoel te geven: er klopt iets niet. De Six moments musicaux zijn daar een prachtig voorbeeld van. De titel is zeer bescheiden, ‘zes muzikale momenten’, maar ondertussen weet hij met heel weinig noten een compleet nieuwe wereld op te roepen – als een soort toverspiegel. Zo klinkt in het eerste deel een melodie die enigszins naïef, maar tegelijkertijd onbehagelijk is. Later in de cyclus steken inderdaad af en toe grimmige of droevige beelden de kop op, maar ze overheersen nooit helemaal. De aap komt nooit echt uit de mouw, dat maakt zijn muziek enorm spannend.”

De pianosuite ‘Arcana’ van de Nederlandse componist Rudolf Escher, waarmee Beijer het programma vervolgt, is een stuk dat weinig uitgevoerd wordt. Te weinig, volgens Beijer. “Escher is mijn ogen een van de grootste Nederlandse componisten. Zijn ‘Arcana’ is van het kaliber van Ravel, wat ik als Ravel-aanbidder niet snel zeg. Ik vind het onbegrijpelijk dat het stuk zo weinig gespeeld wordt. Escher heeft het geschreven in 1944, tijdens de Duitse bezetting. Het Latijnse woord arcana staat voor ‘geneesmiddelen met een geheim recept’. Voor Escher vormde het componeren van deze suite zo’n geneesmiddel in ‘een wereld van gemechaniseerde terreur’. Het is een duister stuk, met een gigantische opbouw naar een oogverblindende explosie van licht en moed. Na al die duisternis grijpt je dat bij de keel.”

Na de pauze staan de ‘Cuatro Piezas Españolas’ van De Falla op het programma. “Deze vier stukken vormen een waaier van Spaanse muziekkleuren. Je hoort achtereenvolgens een Noord-Spaanse dans, een Caribisch, zwoel, sensueel deel, het Noord-Spaanse berglandschap en tot slot de overbekende, iconische flamenco.”
Met de Derde Pianosonate van Chopin, tenslotte, heeft Beijer een speciale band. “Deze sonate heb ik voor het eerst ingestudeerd toen ik zestien was, en daarna steeds met tussenpozen van enkele jaren weer opgepakt. Hoewel ik het nu heel anders speel dan toen ik zestien was, is het stuk elke keer opnieuw weer heel vertrouwd. Chopins Derde Pianosonate is voor mij als een oude vriend die ik steeds weer ontmoet.”

Het concert vindt plaats op zondagmiddag 5 februari vanaf 14.30 uur in de Brackman Boerderij in Eibergen. Voor meer informatie over het programma en tickets zie de website van Podium Eibergen.

www.podiumeibergen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede