Violist Tim Brackman organiseert het tweede Kamermuziekfestival Eibergen, dat plaatsvindt in het pinksterweekend. Foto: Foppe Schut

Violist Tim Brackman organiseert het tweede Kamermuziekfestival Eibergen, dat plaatsvindt in het pinksterweekend. Foto: Foppe Schut

FOPPE SCHUT

Kamermuziekfestival Eibergen: inspirerend en vernieuwend

Muziek

EIBERGEN/BERKELLAND - Samen met zeventien (!) collega-musici laat de 29-jarige violist Tim Brackman, in het pinksterweekend, Berkelland weer zinderen op zijn muzikale grondvesten. Met Podium Eibergen, waarvan hij artistiek leider is, organiseert hij voor de tweede keer het Kamermuziekfestival Eibergen. Een groots opgezet maar laagdrempelig kamermuziekfestijn, op verschillende podia in vier plaatsen binnen de gemeente Berkelland, van 26 tot en met 29 mei. Tim Brackman is violist in het Animato Kwartet en het Brackman Trio, en prijswinnaar van het Nationaal Vioolconcours Oskar Back. Kamermuziek is zijn grote passie, het initiëren van het Kamermuziekfestival Eibergen is daar dan ook een logisch gevolg van.

“Niks mooiers dan kamermuziek maken met je beste vrienden, voor een enthousiast publiek in de Achterhoek”, aldus Brackman. “Vorig jaar organiseerden we dit kamermuziekfestival voor het eerst, nadat we eerder al concerten in onze jaarlijkse concertreeks georganiseerd hadden. Hoewel corona het ons kort na de oprichting eind 2018 niet makkelijk maakte om nieuw publiek op te bouwen, was het festival een groot succes. Niet alleen vanuit de directe omgeving van Eibergen, maar ook van ver daarbuiten kwam het publiek op ons festival af. Veel Achterhoekse bezoekers noemden het Kamermuziekfestival Eibergen een ‘verrijking van de omgeving’, terwijl mensen uit de Randstad juist vielen voor de laagdrempeligheid van de concerten in combinatie met de landelijke omgeving van de Achterhoek.”

Inspirerende sfeer onder musici en publiek
Wat maakt dat het publiek de concerten als laagdrempelig ervaart? Brackman: “De afstand tussen musici en publiek is bij ons - vaak letterlijk - klein. Musici en publiek kunnen niet zonder elkaar, inspiratie is een wisselwerking tussen uitvoerder en luisteraar. Daarom gaan we ook vaak het gesprek aan met ons publiek, na afloop of juist zelfs tijdens een concert. De unieke opzet van het festivalconcert ‘Never twice the same’ is daar een mooi voorbeeld van; we spelen hetzelfde stuk twee keer en gaan tussendoor samen met het publiek het stuk ontrafelen. Zo ontstaat vanzelf een open, nieuwsgierige sfeer. Vorig jaar kregen we dat ook van veel mensen terug: dat de sfeer zo goed was, zowel op het podium als in de zaal. Dat werd duidelijk als meerwaarde gezien. Ook mijn medespelers hebben dat zo ervaren. We kijken allemaal dan ook enorm uit naar de tweede editie van het festival!”

Het Kamermuziekfestival Eibergen vindt plaats in Eibergen (De Oude Mattheüs, Brackman Boerderij, Kruidenhof, wijngaard Erve Wesselink), Rekken (Antonius), Haarlo (Kluntjespot) en Ruurlo (Dorpskerk). Op het programma staan ochtend-, middag- en avondconcerten, fietsconcerten en een kinderconcert.

Voor meer informatie en kaartverkoop zie https://www.podiumeibergen.nl/events/kamermuziekfestival-eibergen-2023/

Violist Tim Brackman organiseert in het pinksterweekend het Kamermuziekfestival Eibergen. Foto: Foppe Schut

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant