Muziekkenner Kees van Zutphen. Foto: PR

Muziekkenner Kees van Zutphen. Foto: PR

‘Muziek in het bloed’, over beroemde muzikale families

Muziek

Start muziekcursus vervroegd

BORCULO - Door omstandigheden is de start van de muziekcursus, gegeven door muziekkenner Kees van Zutphen, een paar weken naar voren verschoven en is de cursus om programmatische redenen ingekort tot vier bijeenkomsten. De cursus start op maandag 9 oktober, gevolgd door nog drie maandagmiddagen, te weten 16, 23 en 30 oktober. De cursusbijeenkomst duurt steeds van 13.30 uur tot 15.30 uur in de synagoge, Weverstraat 4 in Borculo.

Kees van Zutphen neemt zijn gehoor, onder het thema ‘Muziek in het bloed’, mee in de wereld van beroemde muzikale families. Een kijkje nemen in de wereld van deze families leert niet alleen over hun muzikale erfenis, maar ook over destijds bestaande sociale verhoudingen als man-vrouw, ouders-kinderen en de maatschappelijke positie van componisten in het bijzonder.

De meest aansprekende muzikale familie is ongetwijfeld die van Johann Sebastian Bach. Vader Johann Sebastian heeft weinig introductie nodig. Zijn kinderrijke gezin telde drie muzikaal zeer talentvolle zonen, Wilhelm Friedemann, Carl Philipp en Emanuel. Zij worden gerekend tot de overgangscomponisten, de periode van de barok tot de klassieke periode.
Het verhaal over het muzikale genie Wolfgang Amadeus Mozart is minstens even bekend. Onder het strenge regime van zijn vader Leopold werden hij en zijn oudere zus Maria Anna (‘Nannerl’) muzikaal gedrild om aan de wereld te worden gepresenteerd als wonderkinderen.
Een andere muzikale familie die door Kees van Zutphen wordt belicht is die van Johann Strauss sr., Johann jr. en diens beide broers Josef en Eduard. Felix Mendelssohn Bartholdy en zijn zus Fanny ontbreken natuurlijk niet in deze illustere rij van muzikale families. Evenmin als het echtpaar Robert en Clara Schumann. Voor beginners, gevorderden en fijnproevers.

De cursusprijs bedraagt 50 euro(donateurs betalen 45 euro). Voor losse dagen 12,50 euro (donateurs 11 euro).

Voor inschrijven en meer informatie over deze en alle andere activiteiten, zie synagogeborculo.nl/activiteiten Telefonisch inschrijven: 0545-272754 of 06-23120401.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede