Jonge steenuilen. Foto: Ronald van Harxen
Jonge steenuilen. Foto: Ronald van Harxen

Verhaal over intieme leven steenuilen

Natuur

Thema-avond van IVN en KNNV 

REGIO - De IVN en KNNV houden een gezamenlijke thema-avond. De steenuil: een kijkje achter het invlieggat. Een verhaal over het intieme leven van steenuilen in de Zuidoost-Achterhoek. Op woensdagavond 13 april in de Zonnebrinkkerk in Winterswijk. 

Wie eenmaal steenuilen op zijn erf heeft, komt er niet gemakkelijk weer vanaf. Als een mannetje zich eenmaal ergens heeft gevestigd en vrouwtje heeft weten te verschalken, zijn beide niet meer weg te slaan. Tot een scheiding komt het zo goed als nooit, maar mocht een van beide komen te overlijden (wat natuurlijk een keer gebeurt), dan wordt er niet lang getreurd. De volgende dag al kan er zich een nieuwe liefde aandienen en als het klikt tussen beide, is er een nieuwe levenslange band ontstaan. Totdat de andere partner overlijdt; dan begint het spel weer van voren af aan. Op die manier kunnen er tientallen jaren achtereen steenuilen op dezelfde plek voorkomen.

Zo maar feitje uit De steenuil: een kijkje achter invlieggat. Tijdens de lezing - voorzien van fraaie foto’s en videobeelden - komen er tal van de wetenswaardigheden aan bod, die gedurende bijna veertig jaar onderzoek zijn verzameld door Ronald van Harxen en Pascal Stroeken. Bijvoorbeeld dat jonge steenuilen terwijl ze nog in het ei zitten, hun ouders laten weten dat ze eraan komen door luidkeels te piepen. Handig, want dan kan pa vast met de muizenvangst beginnen en zorgen dat de voorraadkast gevuld is als de eerste eischaal openbreekt. En over muizen gesproken: steenuilen blijken meer muizenmannen te vangen, dan muizenvrouwen. Smaken mannen beter? En over pasgeboren steenuilen die maar tien gram wegen en tien dagen later tien keer zo zwaar zijn: van 10 naar 100 in 10 dagen dus. Daarna gaan ze over op een duurloopje, want tegen de tijd dat ze uitvliegen (rond dag 35) wegen ze 150 gram: van 100 naar 150 in 25 dagen.

En dat allemaal dankzij de consumptie van tientallen muizen, honderden meikevers en regenwormen, een handvol kikkers en een dito hoeveelheid mussen, mezen en spreeuwen, en vele honderden larve, rupsen, nachtvlinders en andere insecten. Ook verse rattenstaartlarven zitten er soms tussen, een heel bijzonder beestje. Smeuïge maden - voor menigeen een wat onsmakelijk gezicht - vinden ze beslist een lekkernij. Een smakelijk tussendoortje. Hoe ze daaraan komen? Uit de muizen die in een hoekje van nestkast als appeltje voor de dorst bewaard worden. Soms zijn dat er zoveel, dat de vliegen er eerder aan beginnen dan de steenuilen. Voordat uit een vliegenei een made kruipt, gaat er soms maar een dag voorbij. Vooral bij warm weer gaat het snel, dat weet iedereen die per ongeluk weleens rauwe vleesresten in de groencontainer heeft gegooid.

Kun je man en vrouw steenuil uit elkaar houden? En, hoe vaak doen ze ‘het’? Hoeveel eieren legt een vrouwtje. Broedt het mannetje ook, of laat hij dat ‘zware’ werk over aan zijn eega? Waar blijven de jongen nadat ze uitgevlogen zijn? Waar broeden ze? Hoeveel zijn er nog in Nederland en waar komen ze vooral voor? Hebben ze concurrenten en vijanden? Op al deze vragen en nog veel meer wordt antwoord gegeven in de lezing van Ronald van Harxen, op woensdag 13 april in de Zonnebrinkkerk, Zonnebrink 61 in Winterswijk.

De lezing start om 20.00 uur (inloop om 19.30) en duurt tot 22.00 uur. Entree voor leden van IVN of KNNV bedraagt 3 euro, voor niet-leden 5 euro. Na afloop verkoopt en signeert Ronald zijn boek Steenuil, dat onlangs verscheen in de Vogelserie van uitgeverij Atlas Contact.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant