De gidsen leren de deelnemers het vogels kijken en wijzen hen op de opvallende soorten in het gebied, waaronder diverse spechten. Foto: Marjon Hoen
De gidsen leren de deelnemers het vogels kijken en wijzen hen op de opvallende soorten in het gebied, waaronder diverse spechten. Foto: Marjon Hoen

Wandelen en vogelen in het Needse Achterveld

Natuur

 Publiekelijke wandelexcursie met gids 

BERKELLAND - Genieten van de natuur en vogels kijken onder begeleiding van een gids tijdens een wandelexcursie voor belangstellenden. Op zondag 8 mei houdt Vogelwerkgroep Berkelland een publiekelijke excursie in het Needse Achterveld. 

Het vogelrijke Needse Achterveld ligt bij Neede, op de grens met Haaksbergen en is voor een groot deel in het bezit van Staatsbosbeheer. De Schipbeek die er doorheen slingert, is natuurvriendelijker gemaakt. Zo werd er een stuw opgevuld met veldstenen, zodat hierdoor een vistrap is ontstaan. De Schipbeek vormt de natuurlijke grens van het Broedvogel Monitoring Project (BMP) Het Achterveld. Dit BMP-gebied van ongeveer zestig hectare is heel afwisselend heide - buntgras - gagel - naaldbos - gemengd bos - nat berkenbos - jeneverbessen - poelen en drie grote, ondiepe waterplassen die in de zomer droog kunnen vallen. Dus hier vindt men heel veel verschillende vogelsoorten. 

Afgelopen jaren kon de wandeling helaas vanwege corona geen doorgang vinden maar daarvoor was deze publieksexcursie altijd een groot succes. De belangstellenden werden in groepen opgedeeld en hebben het hele gebied, onder leiding van ervaren vogelgidsen, doorkruist. Alle groepen spotten gemiddeld tussen de dertig en veertig vogelsoorten. Bij eerdere edities waren er altijd bijzondere waarnemingen waaronder een zomertortel en een wielewaal. 

De deelname is gratis en iedereen, ook jeugd, is welkom. In verband met het aantal gidsen wordt het op prijs gesteld als men zich van tevoren aanmeldt. Liefhebbers kunnen mee om de vogelpracht in de vroege ochtend te ontdekken.

Startpunt
Het vertrek is om 06.30 uur vanaf startpunt de parkeerplaats Visschemorsdijk bij Rietmolen, net over de Buurserbeek, links (komend vanuit Neede), tegenover Loonbedrijf Wissink. Deelname is gratis, duur van de wandeling is circa 2,5 uur. Opgave graag via info@vogelwerkgroepberkelland.nl.

Mocht men niet met de excursie meegaan maar wel kennis willen maken met de Vogelwerkgroep Berkelland dan kan men altijd met bovengenoemd mailadres contact zoeken. Er is ook uitgebreide informatie te vinden op de website van de Berkellandse vogelwerkgroep.

www.vogelwerkgroepberkelland.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede