Bestuursleden van drie Markes van Eibergen, Rekken en Lochem bijeen. Foto: Rob Stevens

Bestuursleden van drie Markes van Eibergen, Rekken en Lochem bijeen. Foto: Rob Stevens

Drie Markes Eibergen, Rekken en Lochem ontmoeten elkaar

Natuur

EIBERGEN - Eibergen had in 2010 de primeur van de eerste Marke in het land. Marke Mallem in Eibergen is ontstaan als pilot van het Waterschap Rijn en IJssel. Het idee erachter is dat de inrichting en het onderhoud van de percelen direct rond de Berkel bij Eibergen het best kan gebeuren door de inwoners zelf. Omdat zij immers de meeste voeling met het gebied hebben en de vruchten plukken van hoe het eruitziet.

Door Rob Stevens

In Eibergen heeft het gebied van de Marke zich de afgelopen tien jaar ontwikkeld tot een populair natuur- en wandelgebied. De aanleg van de houten brug over de Berkel en de onderdoorgang onder de voormalige N18 hebben het centrum van Eibergen verbonden met het Muldershuis, de watermolen en de Kruidenhof. Eenzelfde verhaal geldt voor de andere kant richting Midwinterhoornplantage en het vogelgebied bij de Stokkersbrug. Het hele gebied heeft zich in die jaren ontwikkeld tot een populair wandel- en natuurgebied.
De oprichting van de Marke heeft voldaan aan de verwachtingen van het waterschap. Dat is de reden dat nu in Rekken binnen niet al te lange tijd een vergelijkbare constructie als in Eibergen wordt opgericht. In Lochem draait het Marke-model sinds 2019. Het Waterschap Rijn en IJssel heeft een vijftal hectares Berkeloever op de plek van het voormalige Lochemse openluchtzwembad Stijgoord overgedragen aan een aantal enthousiastelingen die er de verantwoordelijkheid hebben voor het in stand houden en ontwikkelen van de kwaliteit van hun eigen woon- en werkomgeving.

Open dag
Zaterdag hield Marke Lochem ‘Open dag’. En natuurlijk kwamen de collega’s uit Rekken en Eibergen een kijkje nemen. Om te zien hoe de buurgemeente invulling geeft aan hun Marke. In Lochem is een groot aantal vrijwilligers en natuurgerelateerde instanties actief bij de inrichting en het onderhoud van de Marke. Een deel van de oude boomgaard die er al lag wordt gekoesterd. Op de plek waar ooit Lochemse jongeren hun eerste zwemslagen oefenden in het voormalige zwembad Stijgoord, is een wand voor oeverzwaluwen aangelegd. Het perceel ontwikkelt zich als een waardevol natuurgebied.
Elke Marke geeft zo een eigen invulling aan het landschap. Het onderhoud en de inrichting wordt mede bepaald door de specifieke historie van het gebied. De grootte van de Marke is ook een belangrijke factor. In Rekken gaat het om veertien hectare en in Eibergen om 45 hectare gronden. Inrichting en onderhoud dienen te geschieden binnen de door het waterschap gestelde kaders. De kwaliteit van de waterafvoer mag immers niet in het gedrang komen. Om het jaar vindt daarom in dat licht een gezamenlijke zogenaamde ‘schouw’ plaats met vertegenwoordigers van het Waterschap en bestuursleden van de betreffende Marke.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant