Er bestond zondag een grote belangstelling voor de Reewildshow Achterhoek van Vereniging Het Ree die werd ‘aangeblazen’ door leden van Jachthoornblazers Vivat uit Lochem en liet zien wat er het afgelopen jaar aan reewildbeheer is gepleegd in de Achterhoek. Foto: Jan Hendriksen

Er bestond zondag een grote belangstelling voor de Reewildshow Achterhoek van Vereniging Het Ree die werd ‘aangeblazen’ door leden van Jachthoornblazers Vivat uit Lochem en liet zien wat er het afgelopen jaar aan reewildbeheer is gepleegd in de Achterhoek. Foto: Jan Hendriksen 

Nog geen resultaten bekend van ‘zandstroken onderzoek’

Natuur

RUURLO – Er was door onderzoekleider Edgar van der Grift van de Universiteit Wageningen nog geen duidelijk antwoord te geven op het ‘zandstroken onderzoek’ ter vermindering van het aantal aanrijdingen met reeën zoals die in de afgelopen vier jaar langs diverse provinciale wegen in de Achterhoek had plaatsgevonden En dat viel een aantal bezoekers die de ‘lezing’ van Van der Grift zondagmorgen tijdens de 54ste editie van de Reewildshow Achterhoek van de Vereniging Het Ree bij restaurant De Duif bijwoonden een beetje tegen.

Door Jan Hendriksen

Edgar van der Grift beperkte zich zondagmorgen dan ook tot een evaluatie van het onderzoek waarvan de conclusies naar verwachting eind dit jaar in een rapport zijn vastgelegd. “De zandstroken onderzoek wordt 1 april afgerond en alle gegevens die we in de afgelopen vier jaar hebben verzameld zullen we in de komende maanden gaan onderzoeken en analyseren”, zo verklaarde Van der Grift.
De Achterhoek had met het ‘zandstroken onderzoek’ in de afgelopen vier jaar een primeur met als doel wetenschappelijk onderzoek naar het gedrag van reeën. Voor de eerste keer werd er in Nederland namelijk met behulp van sporenbedden langs provinciale wegen bekeken hoe reeën reageren op maatregelen om aanrijdingen te voorkomen. Daarom had BIJ12, een uitvoeringsorganisatie van de provincies in ons land, de onderzoekers gevraagd in kaart te brengen of het beleid om aanrijdingen te verminderen echt effect hebben door onder meer het virtuele hekwerk dat bij de zandstroken was geplaatst waar geluid en licht de dieren moesten afschrikken effect zouden hebben. Voor het onderzoek reden studenten en onderzoekers vanuit Wageningen elke week naar de zes sporenbedden verspreid over de Achterhoek om het verhaal dat de sporen vertellen op te tekenen. Daarna harkten ze het zand weer aan om een week later verse sporen te registreren. “Alle proeflocaties hebben we kunnen karakteriseren als ‘hotspots’, plekken waar relatief veel reeën worden aangereden”, aldus Van de Grift.
In het hele land worden veel reeën aangereden. Maar in de Achterhoek is het aantal opvallend hoog. Dit aantal neemt alleen maar toe en daarmee ook de zorgen over de verkeersveiligheid”, zo verklaarde Van der Grift. Er is in Nederland relatief weinig bekend over het gedrag van reeën in de nabijheid van verkeerswegen. De zandbedden voor het sporenonderzoek van reen zouden een tipje van de sluier moeten lichten. Of dat ook werkelijk het geval is wordt in de komende maanden duidelijk als het onderzoek wordt uitgewerkt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant