De gloednieuwe hesjes, zaagjes en handschoenen worden uitgereikt aan de vrijwilligers. Foto: PR
De gloednieuwe hesjes, zaagjes en handschoenen worden uitgereikt aan de vrijwilligers. Foto: PR

Vrijwilligers Marke Rekken steken handen al in oktober uit de mouwen

Natuur

REKKEN - De vrijwilligers die elke winter het stroomgebied van de Berkel tussen Rekken en Oldenkotte van te veel houtopslag ontdoen, beginnen meestal in november met de noodzakelijke snoeiwerkzaamheden. Op de derde zaterdag van de maand om precies te zijn. Ook de derde zaterdag van december, januari en februari staat bij deze natuurliefhebbers aangekruist op de kalender. Dit jaar begonnen ze echter al in oktober, omdat er extra veel werk moest gebeuren. 

Daarbij konden de vrijwilligers gebruik maken van handzaagjes, handschoenen en hesjes van Geelink IJzerwaren uit Haaksbergen. “Omdat we zo goed bezig zijn én fiks wat kochten, kregen we een mooie korting”, aldus een bestuurslid.

Het gebied langs de Berkel is en blijft eigendom van Waterschap Rijn IJssel, maar met ingang van dit jaar mag de kersverse stichting Marke Rekken de oevers – grotendeels naar eigen inzicht – beheren. Een stuk of tien vrijwilligers zijn zaterdagmiddag 21 oktober begonnen met het snoeien van met name hazelaar in een circa honderd meter lange groenstrook naast het fietspad. Op die manier wordt voorkomen dat het komende jaar takken gevaarlijk over het pad gaan hangen én daarnaast wordt zo meer structuur in de beplanting aangebracht: meer variëteit door lichte en donkere plekken en daardoor een grotere biodiversiteit.

Ook goed voor die biodiversiteit: het gekapte hout is in de vorm van zogeheten ‘rillen’ achtergelaten in de houtwal. “Een maandje eerder beginnen betekent overigens wel dat er nog veel blad aan de takken zit. Vanaf november wordt de klus daarom een stuk lichter.”


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant