Afgezaagde boom bij Het Sterrenpalet. Foto: Mirjan Koldeweij
Afgezaagde boom bij Het Sterrenpalet. Foto: Mirjan Koldeweij

Herinneringsboom voor Het Sterrenpalet

Onderwijs

Kunstenares Lara Vos helpt de leerlingen bij de uitwerking

Door Rob Weeber

EIBERGEN - Leerlingen van Het Sterrenpalet leggen momenteel de laatste hand aan het project Herinneringsboom. Medio april volgt de onthulling. 

Het jaar 1572 wordt wel beschouwd als het geboortejaar van Nederland, het jaar waar in we voor onze vrijheid streden. Het land was bezet door Alva en zijn brute optreden zorgde voor een gezamenlijk offensief van De Lage Landen, de destijds zeven provincies. Uit die tijd stammen de universele waarden die de identiteit van ons land bepaalden, vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. De Tweede Wereldoorlog liet met name zien dat deze waarden aan slijtage onderhevig zijn en daarom wordt de herinnering aan onder meer vrijheid levend gehouden.
In 2017 startte Culturije, destijds nog Muziek en Kunstwijs, een herinneringsproject met de IKC Juliana in Eibergen. Heleen Blaauw mocht een film maken waarin de Joodse Betty Kazim-Rosenbaum over haar onderduikervaring bij de familie Hageman in Eibergen vertelt. De film kreeg de titel ‘Haarnaam is Betty.’ Rosenbaum werd onder de schuilnaam Elisabeth Cornelia Andriessen ingeschreven inde Eibergse burgerlijke stand. Rosenbaum kwam onder meer voor de film over vanuit Israël en vertelde op school haar persoonlijke verhaal en herinneringen aan die tijd. Ze legde daarbij de nadruk op het delen van verhalen en gebeurtenissen, zodat het in de herinnering van de volgende generaties zou blijven. Na de oorlog namelijk spraken mensen volgens haar niet over datgene wat ze hadden meegemaakt.

Dat thema ‘herinnering’ kwam recent in verbinding met een deels omgehakte boom op de natuurlijke speelplaats van Het Sterrenpalet. “Die boom was dood gegaan, maar we wilden hem niet gelijk met de grond gelijkmaken”, vertelt directeur Ineke Neerbos. “Daarom hebben we een aantal meters stam laten staan, in afwachting van een geschikt idee om daar iets mee te doen. Via ons cultuureducatieprogramma, dat we samen met Culturije vormgeven, hebben we met Mirjan Koldeweij dit project opgezet. Zij is beeldend kunstenaar en projectleider bij Culturije en was in het kader van 450 jaar vrijheid al bezig was met een project rondom het thema ‘herinnering’. Mirjan bracht nieuwe ideeën in die we samen hebben uitgewerkt. Daaruit is het project ‘Herinneringsboom’ ontstaan.” 

Het project ‘Herinneringsboom’ wordt uitgevoerd door leerlingen van groep 6-8 van Het Sterrenpalet. Samen met Maikel Geurts Metaalbewerking, tevens vader van een van de leerlingen, smeedde Koldeweij een ijzeren boomkroon die opgevuld is met lege ringen. Iedere leerling heeft een eigen ring die hij naar eigen keuze mag opvullen met een koperen ontwerp. Beeldend kunstenaar Lara Vos helpt de leerlingen met de uitwerking van hun ontwerp. “De leerlingen mogen zelf kiezen wat ze willen maken. De een kiest voor een ballon, de ander voor een hartje of zelfs voor een hondenkop. Het is hun eigen interpretatie van het woord herinnering.” 

Vrijdag 25 maart komt de laatste groep naar het atelier van Koldeweij. Als alle cirkels gevuld zijn, wordt de kroon op de kale boomstam bij Het Sterrenpalet geplaatst. De officiële onthulling ervan wordt medio april verwacht. 

Leerlingen van Het Sterrenpalet aan het werk bij de kroon van de Herinneringsboom; met links Lara Vos. Foto: Rob Weeber

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede