Sfeerimpressie van de vorige open avond op 16 februari. Foto: PR Grensland College
Sfeerimpressie van de vorige open avond op 16 februari. Foto: PR Grensland College

Open Avond Grensland College over nieuwe opleidingen op 18 mei

Onderwijs

WINTERSWIJK - Na vijf inspirerende Masterclasses in april rond diverse thema’s waar in het bijzonder de geesten van werkgevers werden geprikkeld, richt het Grensland College zich op woensdag 18 mei opnieuw op de student die zich willen oriënteren op een tweejarige hbo-opleiding die naast het werk gevolgd kan worden. “Of je nu interesse hebt in Management, Sociaal Werk, Engineering of Gebouwgebonden Installatietechniek, iedereen is op 18 mei van 17.00 tot 21.00 uur van harte welkom op het Raadhuis in Winterswijk”, aldus Alexander van der Graaff, projectmanager van het Grensland College.

Goede groepsdynamiek
De eerste lichting voor de Ad Management bestaat uit 15 gemotiveerde studenten uit allerlei sectoren. Iedere donderdag komen zij vol enthousiasme naar Winterswijk om beter te leren leidinggeven en coachen. Naast reguliere lessen, krijgen studenten Management bij het Grensland College regelmatig gastlessen van vakmensen uit het werkveld. Alles wat ze die dag leren, kunnen ze vervolgens op hun werk direct in de praktijk toepassen. “Zowel de studenten als docenten komen graag naar het Raadhuis. Het is hier kleinschalig en intiem. De groepsdynamiek is goed en de groep is erg hecht”, vertelt Van der Graaff vol trots.

“Dat groepsgevoel van onze eerste lichting studenten willen we doorzetten bij de komende opleidingen.” Per 1 september 2022 beginnen er maar liefst vier tweejarige deeltijdopleidingen: management, sociaal werk vanuit het raadhuis in Winterswijk en engineering en gebouwgebonden installatietechniek vanuit het CIVON in Ulft.

Techniek in het DNA van de Achterhoek
De Achterhoek ademt maakindustrie. Denk aan bedrijven als Marel, Kaak, Nedap en Van Raam. Deze sector ontwikkelt zich ontzettend snel waarmee de vraag naar goed opgeleide technici groeit. Van der Graaff: “Uit ons onderzoek bleek dan ook dat er in het werkveld naast programmeren & ICT ontzettend veel behoefte is aan kennis van conventionele vakgebieden als werktuigbouwkunde, mechatronica en elektrotechniek. Die drie vakgebieden komen samen in de Associate degree opleiding Engineering.”

‘Je bent de
technologische
schakel tussen
productie en
engineering’


“De opleiding is bedoeld voor werkenden die klaar zijn voor een volgende stap”, licht Van der Graaff toe. “Maar ook voor mbo-4 studenten die graag willen doorstuderen in een brede engineeringsopleiding, maar tegelijkertijd al willen werken. Met de Ad Engineering ben je straks de technologische schakel tussen productie en engineering.”

De opleiding biedt in de breedte ruimte voor mensen die willen opscholen, maar het zorgt ook voor een goede doorstroom vanuit verschillende mbo-4 opleidingen zoals werktuigbouwkunde, mechatronica of Smart Industry.

Technische parel
De Ad Engineering is niet de enige technische opleiding die in september 2022 op het Grensland College te volgen is. “Gebouwgebonden Installatietechniek (GGIT) is nog zo’n technisch pareltje”. Volgens Van der Graaff is er een groot tekort aan personeel in de installatiebranche. “Bedrijven staan te springen om mensen die willen toetreden tot deze branche of willen doorgroeien in hun vakgebied. Hierdoor ontstaan initiatieven als ‘Be an engineer’, die bijvoorbeeld zij-instromers helpen om voor een carrière in de techniek te gaan.”

Gebouwen moeten duurzamer. Minder CO2-uitstoot, door beter isoleren en schoner verwarmen. Dit zorgt ervoor dat integraal denken een steeds grotere rol speelt in deze sector. Bouw en installatietechniek worden meer en meer met elkaar verweven. “Kennis van installatietechniek in de bouw en vice versa is dan ook belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan BINX in Groenlo waar integraal bouwen al standaard is. Daar gaat het steeds meer naartoe.”

Het Graafschap College is een aantal jaar geleden al begonnen met de combi-opleiding Smart Building waarin bouw, installatietechniek en ICT werden gecombineerd. ‘Daar is uiteindelijk de Ad GGIT ‘bovenop gezet’ om ook op hbo-niveau mensen op te leiden.’

Van der Graaff: “Van BIM-modelleur tot werkvoorbereider; door de brede scope is deze opleiding geschikt voor een gemêleerde groep aan vakmensen. Als je maar wel een parate basiskennis van techniek hebt.”

Vraag naar zorgpersoneel neemt toe
Dat de ontwikkelingen in de technologie erg snel gaan, is ook voor de zorgsector van toegevoegde waarde. Steeds meer mensen moeten en willen langer thuis wonen. Dit vraagt om zorg die op afstand gerealiseerd kan worden en daar is technologie een goede oplossing voor. “De enorme vraag naar kennis van zorg in combinatie met technologie is dan ook niet zo verwonderlijk. Maar ook het sociaal welzijnswerk is breed aanwezig in de regio, met name op het gebied van preventieve gezondheid. Daarom is er als vierde deeltijdopleiding gekozen voor de Ad Sociaal Werk. Deze opleiding leidt op voor werk in de gehandicapten- en ouderenzorg, de psychiatrie, het welzijnswerk, maar ook bijvoorbeeld als WMO- of Jeugdzorgconsulent bij de gemeente. En de opleiding kent een keuzerichting zorgtechnologie, die ook als aparte module gevolgd kan worden.”

Meer weten over de opleidingen
Op woensdagavond 18 mei 2022 van 17.00 tot 21.00 uur is er dus weer een open avond bij het Grensland College. Maak kennis met docenten en spreek met studenten die één van de opleidingen al volgen op de HAN, Saxion of Grensland College om meer over de opleiding van jouw interesse te leren. Dus ben je als potentieel student of als werkgever geïnteresseerd in één van de vier hbo-opleidingen die per september worden aangeboden bij het Grensland College? Kom dan zeker even langs.

Meer informatie en aanmelden via www.grenslandcollege.nl/open-avond/. Een bezoekje brengen aan de website kan natuurlijk altijd: www.grenslandcollege.nl of bel met 06-10449391 voor meer informatie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede