Ria Morssink en Nardi Strijbos (r) voor de G.A. Van der Lugtschool in Gelselaar waar de afgelopen jaren de lessen werden verzorgd. Foto: Leander Grooten
Ria Morssink en Nardi Strijbos (r) voor de G.A. Van der Lugtschool in Gelselaar waar de afgelopen jaren de lessen werden verzorgd. Foto: Leander Grooten

Afscheid PCO met theatervoorstelling

Onderwijs

BERKELLAND – Levensbeschouwing meegeven in het basisonderwijs is van vroeger en van nu; de verschijningsvorm verandert met de jaren. Na bijna dertig jaar stopt het godsdienstonderwijs in de huidige vorm in Gelselaar. Op 12 juni wordt er stilgestaan bij de afsluiting met een toneelvoorstelling, een hapje en drankje en het afscheid van ‘Juf Ria’.

Door Leander Grooten

De strijd om godsdienstlessen te behouden is in de regio al jaren gaande. En niet zonder succes. Midden jaren ’80 fuseerden twee christelijke scholen en gingen leerlingen uit Haarlo naar Gelselaar, waarvoor lokalen werden bijgebouwd. Toen in 1994 de christelijke school fuseerde met de openbare school in Gelselaar ontstond de Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs (PCO). Zij faciliteerde sindsdien godsdienstonderwijs op de openbare school voor wie dat wil. Nardi Strijbos is de afgelopen zeven jaar voorzitter van de vereniging. “Nu zien we zowel het leerlingenaantal als het aantal donateurs dalen en is dit het einde van een periode.” Daarnaast neemt godsdienstlerares Ria Morssink aan het eind van het seizoen afscheid na veertien jaar trouwe dienst. 

Hechte band
Juf Ria staat tot eind juni twee keer per week voor de groep als godsdienstlerares. “Het is de mooiste baan die ik me kon wensen.” Ze heeft de vacature nog in haar bezit waarop ze veertien jaar geleden reageerde. “Nog steeds is het op mijn lijf geschreven. Ik kon altijd meebewegen met wat er speelde bij de leerlingen. Sommigen heb ik zien opgroeien van kleuter tot puber, dat schept een heel hechte band.” Als er in de dorpsgemeenschap iets gebeurde dat de leerlingen raakte, was er bij Juf Ria plek voor gesprek. “Er werden zielenroerselen gedeeld en de kinderen vroegen mij soms om daarvoor te bidden. Maar dat kunnen we dan nu ook samen doen, zei ik dan. Dat zijn speciale herinneringen.” Nardi voegt toe: “In die lessen was er plek om stil te zijn en te leren bidden met elkaar, erg waardevol. Je geeft kinderen iets mee in hun rugzak voor de toekomst.”

Samenwerking
De Vereniging PCO is een groep ouders die zich hard maakte voor de lessen. Ze betaalden de juf en werkten actief mee aan onder andere de kerstvieringen. Ria: “Met kerst kwam de verkleedkist weer boven tafel en was het een uitdaging iets bijzonders te bedenken. De leden van de vereniging maakten er dan samen met mij altijd iets moois van.”

Ook boekte de vereniging de groep ‘De Vliegende Speeldoos’ om met de kinderen een musical in een dag te maken, een ervaring bij veel oud-leerlingen die in het geheugen gegrift staat. “Ik ben dankbaar dat zovelen zich hebben ingezet, vanuit verschillende drijfveren en met hun eigen accenten. We nodigen ze graag uit om op 12 juni te komen”, vertelt Nardi, zelf moeder van twee van de leerlingen.
“Ze steunden mij altijd in wat ik deed, een heel fijne samenwerking met PCO”, voegt de afzwaaiende juf toe.

‘Je geeft
kinderen iets
mee in hun
rugzak voor
de toekomst’

Afgelopen jaar concludeert de vereniging dat het einde naderde. “Ik vroeg de penningmeester regelmatig hoe lang we nog door konden gaan.” Ook Juf Ria wilde stoppen: “In de coronatijd was ik 12,5 jaar in dienst en vond ik het goed om te stoppen. Nu, aan het einde van het seizoen, is het mooi geweest, met de nadruk op mooi.”

De dames voelen geen pijn. “Het was een optelsom,” vertelt Nardi, ”en ik denk dat het tijd is om daarin nieuwe wegen te ontdekken. Het is helaas voor de vereniging, maar Nardi en juf Ria hebben vertrouwen in de toekomst: “Er komt vast wel weer iets goeds uit, maar niet op dit moment.” 

Feestelijke afsluiting
Naast Ria Morssink zijn ook Riekje Bisperink en Gaatske Braam voormalige juffen. Zij worden, net als oud-leerlingen, ouders en betrokkenen uitgenodigd voor de feestelijke afsluiting op 12 juni. In de Waterstaatskerk in Gelselaar zal dan de interactieve kindertheatervoorstelling ‘Supergraan’ worden opgevoerd door Simon en Zo en wordt er stilgestaan bij alles wat in de afgelopen decennia de revue passeerde. “En natuurlijk nemen we ook de tijd om afscheid te nemen van Ria, met zoveel mogelijk mensen,” aldus de voorzitter. Aansluitend staat er een hapje en drankje klaar bij het Dorpshoes om samen herinneringen op te halen.

‘Nu, aan het
einde van
het seizoen,
is het mooi
geweest,
met de
nadruk
op mooi’

Geïnteresseerden zijn welkom om op 12 juni om 14.30 uur het afscheidsfeest bij te wonen. Opgave is niet nodig. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede