De leerlingen van IKC het Sterrenpalet luisteren aandachtig naar de uitleg in De Oude Mattheüs. Foto: PR

De leerlingen van IKC het Sterrenpalet luisteren aandachtig naar de uitleg in De Oude Mattheüs. Foto: PR

IKC het Sterrenpalet leerlingen ontdekken Muziek in de kerk!

Onderwijs

EIBERGEN - Inmiddels is het een goede traditie geworden dat de leerlingen van IKC het Sterrenpalet in Eibergen in maart De Oude Mattheüs bezoeken. Al 13 jaar organiseert de werkgroep School en Kerk, een werkgroep vanuit de jeugdraad van de Protestantse Gemeente Eibergen-Rekken, jaarlijks een activiteit, waarbij ze op een creatieve en eigentijdse manier bezig willen zijn met kerk- en geloofsbeleving bij kinderen.

Na de prachtige expositie Kinderen & de Bijbel van vorig jaar, was het dit keer weer tijd voor de ontdekkingstocht door de kerk. Dit jaar met het thema: Daar zit muziek in! 

De leerlingen bezochten op 16 en 17 maart in groepen de kerk en konden verschillende activiteiten doen; in de toren was er een presentatie over de kerkklokken en hing het touw uit de gewelven. De leerlingen mochten het trapje een stukje op om te kijken in de klokkentoren. Op het koor bespeelden de kinderen tafelbellen. Samen klonken zij als een echt carillon. Zeven midwinterhoorns vertelden het verhaal van Jozua en de muren van Jericho. En er werd uitgelegd hoe de hoorns gemaakt worden.
De oudste leerlingen zochten met spiegels naar de afbeeldingen in de gewelven, die ze op een kleine foto kregen. Als ze de afbeeldingen of voorwerpen gevonden hadden, legden ze het kaartje op de grote plattegrond van de kerk die op een grote tafel lag. Op deze manier ontdekken ze veel details van de eeuwenoude kerk. De organist vertelde over het verschil in volume op het orgel en liet dat ook horen. Evenals de kunst van het orgel bespelen zonder zijn handen te gebruiken.

Kortom: er was genoeg te ontdekken en te leren tijdens deze muzikale ontdekkingstocht. Na een vrolijk : “Lang zal hij leven”, op het orgel vanwege een jarige, werd het jaarlijkse project weer afgesloten en kan de werkgroep terugkijken op mooie, muzikale dagen waar kinderen de ruimte krijgen om te vragen, praten, doen en verwonderen.

De leerlingen van IKC het Sterrenpalet luisteren naar het orgelspel in De Oude Mattheüs. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant