Leerlingen werken in de nieuwe, moderner ogende schoolomgeving van De Keikamp. Foto: Christian Meuleman
Leerlingen werken in de nieuwe, moderner ogende schoolomgeving van De Keikamp. Foto: Christian Meuleman Christian Meuleman

Basisschool ‘De Keikamp’ wil na geslaagde verbouwing verder met verduurzamen

Onderwijs

GEESTEREN - Al een aantal jaren is basisschool De Keikamp in Geesteren bezig met het verduurzamen van het schoolgebouw. Op het dak van de school liggen inmiddels 58 zonnepanelen, die zorgen voor een flinke jaarlijkse besparing CO2 per jaar. 

Maar met het opwekken van zonnestroom is het nog niet klaar. Ook bewuster omgaan met het energieverbruik werd aangepakt. Door alle TL-lampen te vervangen door zuinige ledlampen kan de school ook stroom besparen. Tevens was het afzuigsysteem verouderd, dus tijd voor een radicale verbouwing. Vorig schooljaar heeft de verbouwing plaatsgevonden. 

Net voor de zomervakantie hebben de leerlingen, ouders en de leerkrachten de meubels en materialen verhuisd naar de gymzaal. Op deze manier kon in de zomervakantie de sloop beginnen.
Er werd een grote centrale ruimte gerealiseerd en de gangen zijn breder gemaakt. Alle leslokalen zijn geschilderd en voorzien van een keukenblok. Ook de vloer is vervangen en de toiletgroepen zijn vernieuwd. In de leslokalen is er een heel nieuw lichtsysteem gerealiseerd dat speciaal voor scholen is ontwikkeld. Met dit zogenoemde Educube-systeem kan men met een houten kubus het licht in zes verschillende standen zetten. Het licht verandert in een handomdraai van licht waarbij je je goed kunt concentreren naar een stand die bijvoorbeeld optimaal is bij het gebruik van het digibord.
Een gedeelte van het meubilair in de school is vervangen en heeft een moderne uitstraling gekregen. De Keikamp heeft twee mooie open ruimtes gekregen waardoor deze een veel opener aanblik heeft gekregen. Passend bij de visie op het onderwijs zijn in de open ruimtes flexplekken gemaakt om zelfstandig te werken door de leerlingen. Inmiddels is het gebouw feestelijk heropend met taart voor alle leerlingen en onder het genot van een hapje en een drankje voor alle belangstellenden.

Bij verduurzaming en verbouwen gaat het niet alleen om de technische maatregelen, de educatie over duurzaamheid voor leerlingen is minstens zo belangrijk en heeft ook centraal gestaan. De leerlingen van nu zijn de toekomst en zij krijgen immers het meest te maken met klimaatverandering. Daarom heeft de school tevens meegedaan aan een educatief bewustmakingsprogramma over duurzaamheid. 

Via dit programma werden leerlingen meegenomen in de wereld van duurzaamheid en klimaatverandering. Leerlingen konden zelf alles ontdekken over afval, eten, water, energie en verduurzamen. Door opdrachten en proefjes te doen werden de leerlingen zelf ook slimme onderzoekers over duurzaamheid. Eén van de onderdelen in het programma was het maken van een duurzame wens. De kinderen dachten na over hoe de wereld er over vijftien jaar uit zou zien. Voor de komende vijftien jaar werden de wensen begraven in een tijdscapsule op het schoolplein. Over vijftien jaar wordt de tijdcapsule opgegraven en zien de leerlingen of hun duurzame toekomstwens is uitgekomen. 

Een veel gelezen wens is het verduurzamen van het schoolplein. Met de voorbereidingen hiervan is De Keikamp sinds kort gestart. Door het schoolplein te verduurzamen, willen de kinderen het schoolplein tot leven brengen. De leerlingen willen struiken, planten en bomen, maar ook unieke speeltoestellen van duurzame materialen terugzien op het ‘vernieuwde’ schoolplein. 

Niet alleen de kinderen van school maar ook vele anderen maken gebruik van het schoolplein omdat het een centrale plek in Geesteren is. Op deze manier wordt het een plein waarvan jong en oud kan genieten en ze verzekerd zijn van jarenlang speelplezier.

Leerlingen voelen zich thuis in het nieuwe interieur van De Keikamp. Foto: Christian Meuleman

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant