KiVa op openbare basisschool Menno ter Braak. Foto: PR

KiVa op openbare basisschool Menno ter Braak. Foto: PR

Obs Menno ter Braak is een KiVa school

Onderwijs

EIBERGEN - Elk kind wil een fijne schooltijd en het team van openbare basisschool Menno ter Braak uit Eibergen wil dit ook voor haar leerlingen. Daarom is er gekozen voor het introduceren van de methode KiVa.

KiVa is een preventief programma voor basisscholen. Het programma heeft als doel de sociale veiligheid op school te versterken en pesten tegen te gaan. KiVa stimuleert de sociale vaardigheden en de sociaal emotionele ontwikkeling van alle leerlingen. De leerlingen leren bijvoorbeeld wat hun rol is in de groep en wat zij kunnen doen als iemand wordt gepest. Daarbij ligt de nadruk op de groep als geheel. Het motto luidt dan ook: ‘samen maken we er een fijne school van!’

Leerkrachten worden uitgebreid getraind, zodat zij weten hoe ze met KiVa aan de slag kunnen in de klas. Ook ouders worden bij KiVa betrokken. Op die manier werkt iedereen samen aan een fijne school. Uit wetenschappelijk onderzoek van de Rijkuniversiteit Groningen blijkt dat KiVa een effectieve aanpak is om de sfeer op school te verbeteren en pesten tegen te gaan.
Afgelopen week heeft de opening van het ‘KiVajaar’ plaatsgevonden op het plein van de school. KiVa is een Fins woord, dit betekent: fijn. Wat maakt een school fijn?
Een plek voor iedereen, samen doen, elkaar helpen, respect voor elkaar… al deze puzzelstukjes werden gelegd. Zo werd de KiVa poster compleet gemaakt. Elke klas kreeg een poster met de KiVa afspraken en daarna werd de vlag gehesen. Op deze wijze laat  openbare basisschool Menno ter Braak aan iedereen zien: ‘wij zijn een KiVa school, samen maken we er een fijne school van.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen - Neede