Auteur en gastdocent René Klunder bij CBS Kisveldvco in Neede. Foto: Rob Weeber
Auteur en gastdocent René Klunder bij CBS Kisveldvco in Neede. Foto: Rob Weeber

Pesten bestrijden met magische schoenen

Onderwijs

NEEDE – De carrière van René Klunder (66) verlegde zich van het voetbalveld naar het basisonderwijs. Tijdens zijn veertigjarige loopbaan als leerkracht en schoolhoofd op zes verschillende scholen, waaronder ook de CBS Kisveldvco in Neede, kwam hij tot inzicht dat hij iets positief wilde doen tegen pesten op school en de afnemende taalontwikkeling onder kinderen. Beide thema’s bleken goed te combineren in zijn eerste kinderboek ‘Karel Magische schoenen’ dat medio september van dit jaar uitkwam.

Door Rob Weeber

Klunder groeide op in Vroomshoop. Hij had talent voor voetbal en schopte het tot de beloftes van FC Twente. Zijn tweede contact werd echter nooit getekend. “Ze wilden me in 1976 een nieuw seizoenscontract geven, maar ik had toen al besloten dat het leven als (semi-)profvoetballer niet bij me paste. Wel ben ik daarna op amateurniveau blijven voetballen en inmiddels al weer 14 jaar bezig als regiocoördinator Almelo voor de scouting voor de FC Twente/Heracles Academie.” Hij koos voor de studie Onderwijskunde aan de UT in Enschede en ging het basisonderwijs in. In 2017 ging hij met pensioen.

De Kindertelefoon
Zijn kinderboek gaat over boerenzoon Karel die gepest wordt. Als hij met zijn vader tijdens een zomervakantie in een kringloopwinkel komt, fluisteren een paar rode schoenen hem toe dat hij ze moet kopen. Met deze schoenen kan hij een superheld worden, maar hij mag het tegen niemand zeggen. De inspiratie voor het boek haalde hij uit de praktijk. “Pesten is vreselijk en gedurende mijn schooltijd heb ik veel leed gezien, maar vooral ook niet gezien. Natuurlijk bestaan er pestprotocollen op scholen en alleen al het schrijven ervan bevordert het bewustzijn om iets tegen pesten te doen. Maar feit ook blijft dat je het wel moet zien en er iets mee moet doen. Ik nodigde vaak ‘De Kindertelefoon’ uit om een gastles te komen geven, de organisatie voor kinderen tussen 8 en 18 jaar die ergens over willen praten. Dat kan over alles zijn, van verliefdheid tot verdriet en bovendien geheel anoniem. Kinderen die iets hebben (meegemaakt) moeten erover willen praten en zo vertrouwen in zichzelf krijgen en het besef dat ze er toe doen.”

4 B’s
Met name sinds de komst van de social media zag Klunder ook het leesgedrag bij kinderen veranderen. “Veel kinderen lezen nauwelijks boeken meer. Ze zijn vooral met digitale tekst bezig en dat resulteert niet zelden in vluchtig leesgedrag. Dat is ook een van de redenen dat ik een echt boek heb geschreven. Een boek lezen stimuleert je fantasie en leert je iets over de gevoelens van anderen. Daardoor ook verplaats je jezelf in die persoon en vraag je je af wat het voor jezelf zou betekenen. Lezen bevordert ook concentratie, woordenschat en kennis. Verder laat ik naast een beetje humor ook de vier hoofdemoties in mijn boek voorkomen, de 4 B’s: blij, bedroefd, bang en boos. Dit is de basis voor je emotionele ontwikkeling.”

Gastlessen
Zijn boodschap rondom pestgedrag wil hij met behulp van zijn boek tijdens gastlessen op basisscholen uitdragen. Deze week was hij even terug op zijn oude school, CBS Kisveldvco in Neede. Vanaf volgend jaar gaat hij verder toeren in Twente en omstreken.

Het boek ‘Karel Magische schoenen’ is uitgegeven door Uitgeverij Boekscout en kost 19,50 euro. Het is onder meer te bestellen via reneklunder.auteursblog.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen - Neede