Kiezel en Kei wordt dynamische school. Foto: PR
Kiezel en Kei wordt dynamische school. Foto: PR

Kiezel en Kei wordt dynamische school

Onderwijs

BORCULO - ‘Bewegen is leuk! En het is ook nog gezond voor je lichaam én je hersenen.’ Kinderen uit de 21ste eeuw spelen steeds minder buiten en brengen gemiddeld 7,2 uur zittend door per dag. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat bewegen een positief effect heeft op leren en op gezondheid; komende jaren breidt obs Kiezel en Kei het bewegingsaanbod daarom uit door het implementeren van een dynamische schooldag. 

Door een afwisselend aanbod te bieden gedurende de dag worden de leerlingen op verschillende manieren geprikkeld om optimaal tot leren te komen. Wat is een dynamische schooldag? Een dynamische schooldag is een schooldag waarbij de leerlingen afwisseling ervaren tussen cognitieve en fysieke inspanning, waardoor ze beter tot leren kunnen komen en een positieve invloed heeft op het welbevinden. In de praktijk betekent dit dat kinderen niet langer stilzitten dan een half uur om vervolgens na een kort beweegmoment weer fris aan de slag te kunnen gaan. Hierdoor lukt het beter om nieuwe informatie te onthouden. 

Naast de korte beweegmomenten tussen de lessen door, worden leerlingen uitgedaagd om zo veel mogelijk te bewegen. Een voorbeeld hiervan is het beweegparcours dat in de hal te vinden is. Om de dynamische schooldag te realiseren werkt het team samen met BeweegWijs. In samenspraak met de school wordt er een passend pleinaanbod opgesteld, zodat leerlingen ook tijdens de pauzes genoeg bewegen. Groep 7-8; de zogeheten juniorcoaches worden ingezet om het spel te begeleiden op het plein. 

Naast de Beweegwijsles op het plein worden ook de gymlessen gegeven door een vakdocent, zodat de kwaliteit en de monitoring van het bewegen kan worden gewaarborgd. Door bewegend te leren, te bewegen tussen lessen door en door kwalitatief goed bewegingsonderwijs aan te bieden, zijn de kinderen de hele dag door actief en wordt het onderwijs voor de leerlingen aantrekkelijker. Om de dynamische schooldag verantwoord vorm te kunnen geven, heeft het team deelgenomen aan het congres Dynamische Schooldag 2024 en werkt de school nauw samen met Ron ten Broeke van Beweegwijs. 

Meer informatie over de dynamische schooldag is te vinden op Home - Platform Dynamische Schooldag.

Kiezel en Kei wordt dynamische school. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen - Neede