Afbeelding

Oerend Smart | Mediastad Mainz

Opinie

Laatst was ik een weekend in Mainz. De hoofdstad van de Duitse deelstaat Rheinland-Pfalz koestert z’n romaanse dom, carnavalstraditie en wijncultuur. Maar Mainz is vooral trots op Johannes Gutenberg (circa 1400-1468) die er rond 1450 de boekdrukkunst uitvond. In het Gutenberg Museum, op steenworpafstand van de dom, kom je van alles over de pionier te weten. Dwalend tussen de bijbels, teksten en drukpersen besef je pas wat een doorbraak Gutenbergs vinding destijds vormde. De mogelijkheid om teksten met beweeglijke, opnieuw te gebruiken metalen letters te drukken ontketende een mediarevolutie die de wereld van de zestiende eeuw net zo veranderde als digitalisering de tijd waarin wij leven. Door de boekdrukkunst konden informatie, wetenschap en nieuwe denkbeelden (zoals de reformatie) zich snel en op grote schaal door Europa verspreiden. Hoe zou de geschiedenis eruit hebben gezien zonder kranten, boeken en andere gedrukte media?

Ook op de Lerchenberg, vlak bij het centraal station, zie je dat Mainz een echte mediastad is. Daar bevindt zich namelijk een van de grootste televisieclusters in Europa. Hier wordt een groot aantal programma’s van de ZDF, SWR, 3sat en andere Duitstalige tv-zenders gemaakt. Geen wonder dat de mediasector tot de grootste werkgevers van Mainz behoort. Zo werken er alleen al 3500 mensen bij de ZDF, terwijl toeleverende activiteiten aan de omroep door zzp’ers en mkb-bedrijven een hoop indirecte werkgelegenheid opleveren. Sinds enkele jaren word je ook in het levendige centrum van Mainz gewezen op het grote betekenis van de media voor stad en regio. Want zoals Berlijn zijn ‘Ampelmännchen’ (het bekende stoplichtenmannetje met de karakteristieke hoed) heeft, is in Mainz op steeds meer voetgangerslichten een ‘Mainzelmännchen’-versie te bewonderen. Het Mainzelmännchen is de Duitse Loeki de Leeuw die de reclameblokken bij de ZDF sinds jaar en dag opluistert. In 2013 heeft de burgemeester van Mainz de zes sympathieke poppetjes (Anton, Berti, Conni, Det, Edi en Fritzchen) zelfs tot ereburgers van de stad uitgeroepen.

Onder het motto ‘nu we er toch zijn’ heb ik tijdens het weekend Mainz ook een bezoekje aan Wiesbaden gebracht. Met het openbaar vervoer ben je er binnen een kwartier, even de Rijn over. Wiesbaden is de statige hoofdstad van de deelstaat Hessen en ademt een heel andere sfeer. Vanwege de plaatselijke thermische bronnen kwam de elite er vroeger graag kuren. Nog steeds heeft de stad een zekere grandeur: kapitale villa’s, dure auto’s en luxe winkels, evenals chique parken met bijbehorende horeca. Hoe mooi Wiesbaden ook is, het kuuroord blijft in de schaduw staan van de Gutenbergstad, waarover bestsellerauteur Umberto Eco eens zei : ‘Voor de bibliofiel, de vriend van het boek, is een bezoek aan Mainz als een bedevaart naar Jeruzalem of naar Mekka.’

Geograaf Gert-Jan Hospers schrijft over stedelijke en regionale ontwikkeling op menselijke maat

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant