Gezondere medewerkers in coronatijd: 3 tips

  Partnerbijdrage

De gezondheid van de medewerkers is altijd al belangrijk geweest. Feit blijft dat een betere gezondheid ook zorgt voor meer productiviteit binnen een bedrijf. Daarom is hier de afgelopen jaren al veel meer aandacht voor geweest. Toch laat men ook nog wel eens wat steekjes vallen. Bijvoorbeeld door enkel naar de lichamelijke gezondheid te kijken en nooit naar de mentale gezondheid te vragen. Dit in tijden waarbij zowel de fysieke- als de mentale gezondheid zo enorm belangrijk is. En ook nu geldt: de conditie van jouw medewerkers is van essentieel belang voor het welzijn van het bedrijf. Maar hoe zorg je voor gezondere medewerkers in coronatijd? Hier vind je 3 tips. 

Draag je steentje bij aan het milieu
Toegegeven, dit zal niet direct effect hebben op de gezondheid van je medewerkers. Het is meer een oplossing voor de lange termijn. Feit blijft dat het met de luchtkwaliteit in Nederland slecht gesteld is. Ook naast de virussen die je op dit moment op kunt lopen, kun je ook ziek worden door de vervuilde lucht. Verdrietig genoeg hebben wij die vervuiling zelf veroorzaakt. Daarom wordt het ook tijd om eens wat terug te geven. Eentje die op de lange termijn hopelijk ook effect heeft op de luchtkwaliteit.

Denk bijvoorbeeld aan het besparen van mkb energie. Probeer minder te verbruiken en zuiniger om te gaan met de energie die eerder wel verbruikte. Denk bijvoorbeeld aan een investering in zonnepanelen om zo meer zelfvoorzienend te werk te gaan en vooral groene energie te gebruiken. Maar ook door het gebruik van elektrische apparaten op kantoor te minderen of om in elk geval voor zuinigere apparatuur te kiezen. Het zijn de kleine dingen die vaak al enorm veel effect kunnen hebben. Onderzoek hoe ook jij je steentje bij kunt dragen aan het milieu en zo uiteindelijk ook aan de gezondheid van je werknemers.

Sta extra stil bij de mentale gezondheid
De fysieke gezondheid is belangrijk op het werk, maar de mentale gezondheid misschien nog wel meer. Wanneer het mentaal niet lekker loopt, dan zal je dit uiteindelijk ook merken op het werk. Bovendien resulteert dit vaak ook weer in lichamelijke klachten. Alles staat met elkaar in verbinding. Het is geen geheim dat mensen meer kampen met mentale problemen sinds corona. Juist nu is het daarom belangrijk om extra stil te staan bij de mentale gezondheid.

Zorg er daarom voor dat er een open bedrijfscultuur heerst. Dat medewerkers het idee en gevoel hebben dat ze werkelijk overal over kunnen praten. Op dat moment zal de drempel ook minder hoog zijn om ook mentale problemen ter sprake te brengen. Laat zelf ook merken dat je voor je medewerkers klaarstaat. Doe dit door extra gesprekjes in te plannen. Bijvoorbeeld via Zoom. Op die manier laat je zien dat je nog altijd de volle aandacht voor ze hebt en écht de tijd neemt om over zaken te praten. Niet alleen bedrijf gerelateerd, maar ook in het privéleven. 

Stimuleer gezond eten
Dit is momenteel een stuk lastiger doordat er veel vanuit huis wordt gewerkt, maar je kan natuurlijk wel alvast de basis leggen voor gezond(er) eten. Nu met de feestdagen in het vooruitzicht is dit natuurlijk het beste moment om hiermee te beginnen. Denk bijvoorbeeld aan het opsturen van een heerlijke mand met allemaal gezonde lekkernijen. Ook leuk voor gewoon tussendoor. Zeker nu de maatregelen weer verscherpt zijn en veel mensen corona helemaal beu zijn en er misschien zelfs wel een beetje depressief van worden. Zo’n mand komt dan écht op het juiste moment en stimuleert je medewerkers om gezondere keuzes te maken en niet te gaan snoepen uit verveling of stress.

Dit artikel wordt u aangeboden door Vattenfal. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden