Afbeelding
Foto:PR

Corona liet deze hobby’s een comeback maken

Partnerbijdrage

Voor de pandemie bestond er al een sterke drang om meer tijd vrij te maken voor een hobby. De lockdowns brachten deze trend in een stroomversnelling, opeens waren er zeeën van tijd die niet opgevuld mochten, maar moesten worden. We zijn daarom massaal en meer hobby’s gaan bedrijven - vaak op een ouderwetse en duurzame manier. 

Modelbouw

De modelbouw is weer helemaal terug. Een bouwpakket voor volwassenen is populair geworden omdat de bouwer zich er dagenlang in kan verliezen. Termen als groepsimmuniteit, aerosolen en lockdown verdwenen naar de achtergrond tijdens het werken aan een miniatuurmodel van de Big Ben of Eiffeltoren. Website BuilDIY onderscheidt zich door talloze houten bouwpakketten aan te bieden. Dit soort hobby’s is een blijvertje omdat men de smaak te pakken krijgt en ze lang niet alleen als mentale bliksemafleider gebruikt worden. 

Vogelen

Ruim 170.000 natuurliefhebbers telden tijdens de Nationale Tuinvogeltelling van 2022 zo’n 2,4 miljoen exemplaren. Vogelen is al langer hip en happening, dat bleek toen de EO in 2015 met het prima bekeken In de ban van de Condor kwam. De trend zette door tijdens de coronacrisis en beklijft, omdat het in de natuur bivakkeren met een verrekijker voor velen een niet meer weg te denken vrijetijdsbesteding is geworden. 

Kippen houden en paardrijden

Een of meer kippen voor eigen, verse biologische eieren en gezellig gekakel in de tuin, RTL Nieuws wist al in oktober 2020 te melden dat de vraag naar hobbykippen was gestegen. “Iedereen wil een kip”, zei kippenboer Jop desgevraagd, en meldde dat al sinds de eerste intelligente lockdown meer kippen een nieuw baasje wisten te vinden. Net als honden overigens, die werden gehaald als excuus om de deur uit te mogen. Veel nieuwbakken eigenaars bleken echter niet zo trouw als hun viervoeter en brachten deze na de crisis net zo makkelijk weer terug naar het asiel. Vierde in het rijtje dierenhobby’s: paardrijden. RTV Noord meldde in augustus 2021 dat deze sport door corona aan populariteit won. 

Haken en breien

“Het ‘ouderwetse’ haken is door corona nóg hipper, vooral onder jonge vrouwen”, kopte Trouw in januari 2022. Nu was breien al rond 2010 bezig aan een revival onder jongeren - denk aan de gekleurde breiwerkjes om lantaarnpalen onder de noemer ‘wildbreien’ - daar kwam haken bij toen men gedwongen thuis zat. Met haken is men duurzaam bezig omdat zelf accessoires en kleding gemaakt worden. Ook is het geen dure hobby en werkt het minstens zo ontspannend. Het resultaat geeft volgens hakers vanzelfsprekend een fijn gevoel.

Dit artikel wordt u aangeboden door BuilDIY. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.  

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede