Tussenstand 22.45 uur. Foto: Peter Vorderman
Tussenstand 22.45 uur. Foto: Peter Vorderman

Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Politiek

Verkiezingsavond in het gemeentehuis

BORCULO - De stembureaus zijn gesloten. De stemmen van de Gemeenteraadsverkiezingen 2022 worden geteld. Op het gemeentehuis zijn (oud-)raadsleden, aspirant-raadsleden, hun partijgenoten en andere belangstellenen verzameld en in gespannen afwachting van de tellingen. Wie krijgen het de komende raadsperiode voor het zeggen in onze gemeente.

De verkiezingsavond wordt gehouden in het restaurant van het gemeentehuis in Borculo. Daar is iedereen van harte welkom vanaf 21.15 uur en is de presentatie van de uitslagen in handen van burgemeester Joost van Oostrum. Het gaat op deze bijeenkomst overigens om de voorlopige uitslagen en alleen de uitgebrachte stemmen per partij worden kenbaar gemaakt en nog niet de voorkeursstemmen. Tegen middernacht zal vermoedelijk duidelijk zijn hoeveel zetels per partij zijn binnengehaald. Al wordt de definitieve uitslag pas 21 maart om 10.00 uur vrijgegeven door het centraal stembureau. 

Vanaf 21.30 uur worden de eerste uitslagen, die van maandag 14 en dinsdag 15 maart gepresenteerd. Er wordt op dat moment nog volop geteld in de 28 stembureaus in Berkelland. Zodra die stemmen zijn geteld zal de burgemeester deze presenteren aan de aanwezigen in het gemeentehuis-restaurant.

2018
De vorige verkiezingen in 2018 leverde een gemeenteraadsamenstelling op met 8 zetels voor het CDA, daarmee de grootste partij. 5 zetels gingen naar Gemeentebelangen, D66 en VVD verwierven beide 4 zetels en 2 zetels waren er voor PvdA, GroenLinks en OBL (Ondernemend Berkelland). In het college resulteerde dat in twee CDA-wethouders en leverden GB en VVD elk één wethouder.

Eerste tussenstand
Om 21.30 maakte Van Oostrum een eerste tussenstand bekend. Tot 20.00 uur was de opkomst 57 procent van de Berkellandse stemgerechtigden. Na 3646 stemmen (waarvan 14 blanco en 9 ongeldig) was ruim 19 procent van de stemmen voor D66. Op de voet gevolgd door het CDA met 16 procent. Daarachter de PvdA, OBL en VVD met rond de 13 procent. GB, GroenLinks (met circa 8 procent) en de nieuwkomer, de Berkellandse Burgerpartij, daar een procentje achter.

Even voor 22.30 uur lijkt D66 nog wat meer afstand te nemen. En OBL komt sterk opzetten met 17,5 procent. De opkomst is gestegen naar ruimt 65 procent, er zijn dan 10610 stemmen geteld.

CDA in de lift
De spanning stijgt in het gemeentehuis. Om 22.45 uur volgt de volgende tussenstand, na het tellen van de stemmen bij 28 van de 36 stembureaus. Het CDA zit duidelijk in de lift en gaat nu aan de leiding in de race naar de zetels. Op 21,3 procent van de stemmen staan de Christen-Democraten in deze tussenstand, op kleine afstand gevolgd door OBL dat ook sterk opkomt in deze fase van de tellingen (18,2 procent). D66 staat nu op 17,5 procent). VVD en GB met respectievelijk 11,6 en 8,7 procent blijven duidelijk achter.


Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede