Speciale aandacht was er voor het afscheid van Hans Pelle, na bijna dertig jaar in de gemeenteraad. Foto: Rob Stevens
Speciale aandacht was er voor het afscheid van Hans Pelle, na bijna dertig jaar in de gemeenteraad. Foto: Rob Stevens

Afscheid raadsleden; zestal krijgt een lintje

Politiek

BORCULO - Deze week waren er twee bijeenkomsten van de raad. Dinsdagavond kwam de raad voor het laatst bijeen in de oude samenstelling. Om afscheid te nemen van de scheidende raadsleden. De dag erop, woensdag, werden de raadsleden beëdigd en geïnstalleerd. Bijna de helft van de samenstelling van de raad is nieuw. 

Door Rob Stevens

Burgemeester Joost van Oostrum begon de bijeenkomst dinsdag met een terugblik op de afgelopen raadsperiode. Die viel voor een groot deel plaats onder het covid-regime. Er werd dus veel vergaderd vanachter het beeldscherm. Dat leverde soms ongebruikelijk beelden op, zoals: koekjes, koffie, thee, zakdoekjes en zelfs soms wijn en bier. Nadat de betreffende raadslieden door de voorzitter op het laatstgenoemde werden aangesproken is dat verder overigens bij die ene keer gebleven.
Het was ook de raadsperiode dat voor het eerst met een nieuw vergadermodel werd gewerkt: het BOB-model. Daarbij wordt het vergaderproces uit elkaar getrokken in een beeld-, een oordeel- en een besluitvormend deel.

Dinsdag werd van dertien raadsleden afscheid genomen, over twee groepen verdeeld. Alle vertrekkende raadsleden ontvingen een cadeau, een sculptuur van de Eibergse kunstenaar Jan te Kulve. Zes van hen kregen extra aandacht deze avond. De burgemeester reikte dinsdag onderscheidingen uit aan: Marian Bolster-ter Woerds uit Eibergen, Jolanda Kuipers-Berfelo uit Neede, Stefan Bos uit Rekken, Erika Ordelman uit Neede, Erik Slotboom uit Neede en Gerard Hilhorst uit Gelselaar. Deze raadsleden ontvingen voor hun verdiensten als volksvertegenwoordiger de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 

Het eerste raadslid waarvan Van Oostrum afscheid nam was Hans Pelle. Hij heeft bijna drie decennia voor de PvdA in de raad gezeten. Ook andere raadsleden bekleedden dit ambt al ver voor de gemeentelijke herindeling in 2005. Het lidmaatschap van de gemeenteraad vraagt veel voorbereiding en vergadertijd en doet een grote aanslag op je beschikbare tijd.

Erik Slotboom. Foto: Rob Stevens
Erika Ordelman. Foto: Rob Stevens
Jolanda Kuipers-Berfelo. Foto: Rob Stevens
Marian Bolster-ter Woerds. Foto:  Rob Stevens
Hans Boxem. Foto: Rob Stevens
Joke Pot. Foto: Rob Stevens
Wim de Ruiter. Foto: Rob Stevens
Stefan Bos. Foto: Rob Stevens
Maikel van der Neut. Foto: Rob Stevens

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede