Afbeelding

Ook Berkellandse jongeren kunnen een lintje krijgen

Politiek

BORCULO - Het wordt dan wel geen koninklijke onderscheiding, maar ook Berkellandse jongeren die dat verdienen kunnen in aanmerking komen voor een lintje. Een Berkellands lintje. Op initiatief van GroenLinks besloot vrijwel de volledige gemeenteraad zo’n blijk van waardering in te stellen.

Door Rob Stevens

Leo Morren vroeg dinsdag tijdens de laatste raadsvergadering voor de vakantie het woord. Morren: “Ik heb iets leuks voor jullie, passend bij de start van deze nieuwe raad. Geen Oekraïne, stikstof of hongersnood deze keer, nee gewoon iets leuks.”
GroenLinks reikt jaarlijks al een groen lintje uit aan Berkellanders die iets betekenen voor de vergroening van Berkelland. Dat bracht de partij op een idee dat uitmondde in een motie. Morren: “De burgemeester reikt jaarlijks koninklijke onderscheidingen uit aan Berkellanders. Meestal aan mensen die, met alle respect overigens, toch veelal een respectabele leeftijd hebben bereikt. Terwijl er ook juist veel jongeren zijn die iets voor een ander of voor de samenleving betekenen. Daar wordt echter nauwelijks ruchtbaarheid aan gegeven. En ook zij verdienen zo’n blijk van waardering.”
Om die reden kwam Groenlinks met een motie om jaarlijks ook aan jongeren een lintje uit te reiken. In diverse gemeenten in Nederland gebeurt dat al. Op de tweemansfractie van de BBBL na schaarde de voltallige raad zich achter dit voorstel. In overleg met de Jongerenraad worden de criteria voor toekenning van de onderscheiding vastgesteld en wordt een geschikt moment van uitreiking gezocht.

Jeugdburgemeester
Een andere motie met betrekking tot de jeugd haalde het niet: die van de aanstelling van een jeugdburgemeester. De portefeuillehouder in kwestie, burgemeester Van Oostrum, rekende voor dat de begeleiding van een jeugdburgemeester de gemeente zo’n 16.000 euro per jaar gaat kosten. De jJeugd krijgt nu via het reguliere lesprogramma en een specifiek lesprogramma in het basisonderwijs over burgerschap onderwijs over openbaar bestuur. Een investering met een breder bereik, aldus de burgemeester.

De onlangs gedecoreerde volwassenen in Berkelland. Foto: Rob Stevens

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede