Janja Molemaker en Bat ter Haar met op de achtergrond de pannakooi. Foto: Rob Weeber
Janja Molemaker en Bat ter Haar met op de achtergrond de pannakooi. Foto: Rob Weeber

Nieuwe pannakooi en jeu-de-boulesbaan onderdeel van vitaal sportpark

Sport

LOCHUIZEN – De buurtschap Lochuizen werd als het ware uitgedaagd toen Café Schepers net na de eeuwwisseling de deuren sloot. Zoals in zoveel buurtschappen het geval is of was, vormde het café het centrum van waaruit sociaal gezien alles gebeurde. Op het moment van sluiten vonden er vijf verenigingen en vijf stichtingen onderdak.

Door Rob Weeber

Nu was het niet zo dat de buurtschap sociaal gezien onderuitging, het steunt al decennia op belangrijke pijlers als de buurtvereniging en de voetbalvereniging, maar een echt ‘buurthonk’ was er niet. In 2017 werd daarom het oude rookhok van de voetbalkantine verbouwd tot het Noaberhoes en tevens tot activiteitenlokaal voor ouderen. De bedoeling was niet een verlengstuk van de voetbal te worden, maar een partner die zich in de breedte met de belangen en de leefbaarheid van de buurtschap zou gaan bezighouden.

Leefbaarheid
Aan tafel zitten voorzitter Bat ter Haar van VV Lochuizen en Janja Molemaker, voorzitter van de Stichting ‘t Noaberhoes. “Ons Noaberhoes is in de beeldvorming wellicht nog iets teveel met het voetbal verbonden,” begint Molemaker, “maar, hoewel we zeker ook samen optrekken, hebben we deels andere doelen. Thema’s als leefbaarheid en ontmoeting staan bij ons meer centraal. Er vinden veel activiteiten in Lochuizen plaats, denk maar aan de jaarlijkse kermis, het paasvuur en de ontwikkelingen rond de kerkenpaden. Daarnaast weten we uit onderzoek vanuit de provincie dat er veel zogenaamd stil leed is op het platteland, zeg maar eenzaamheid. We proberen deze mensen van 70-plus te bereiken en gaan dan keukentafelgesprekken organiseren.” Eind 2019 organiseerde de stichting met de verenigingen een brainstormsessie rondom de vraag naar verduurzaming van de buurtschap: ‘Wat willen de bewoners en clubs in Lochuizen en hoe blijven we financieel gezond?’ Dit feit leidde tot de werkgroep ‘Toekomst’ die opdracht kreeg om met bepaalde vraagstukken aan de slag te gaan.

Vitaal sportpark
In maart 2020 werd een projectplan opgesteld. Het moest mensen tot meer bewegen aanzetten en onderzoek in de buurtschap doen naar de wensen van de inwoners. Corona verhinderde de uitvoering op dat moment, maar inmiddels is het opgepakt. De gemeente kwam op dat moment met haar tweede tranche van het ‘Transformatiefonds Sport’ en dat sloot prima aan bij de plannen. “Het Transformatiefonds Sport bedingt dat stichtingen en verenigingen meer gaan samenwerken,” aldus Ter Haar, “dus dat sloot ook prima aan bij ons deel van de plannen, een vitaal sportpark voor veel doelgroepen. In 2019 is er al een bootcamppad aangelegd in het naastgelegen bos. Verder hebben we een natuurspeeltuin voor de kinderen naast de kantine aangelegd en nu dus een pannakooi voor de jeugd en een jeu-de-boulesbaan voor de senioren. Daarmee hebben we onze buitendoelstellingen voor 70 procent gehaald.”

Tijdens het evenement ‘Koningsnacht’, de laatste vrijdag (24 april) voor Koningsdag, zullen de pannakooi en de jeu-de-boulesbaan officieel in gebruik worden genomen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant