Jong Oranjedames waterpolo Feline Voordouw (l) en Aniek Roekevisch: ‘even thuis’. Foto: Rob Weeber

Jong Oranjedames waterpolo Feline Voordouw (l) en Aniek Roekevisch: ‘even thuis’. Foto: Rob Weeber

Berkellandse waterpolotalenten naar EK en WK onder 19

Sport

NEEDE – Al op zeer jeugdige leeftijd kozen Feline Voordouw (18) uit Neede en Aniek Roekevisch (18) uit Ruurlo voor het waterpolo en lieten synchroonzwemmen en ‘gewoon’ zwemmen voor wat het was. Beide doorliepen de jeugdelftallen onder 9, 11 en 13 bij BZC in Borculo, zij het dat ze steeds een jaar eerder aangesloten dan gebruikelijk. Lang voordat ze echter over zouden gaan naar de senioren, werden ze gescout en op 13-jarige leeftijd door Polar Bears naar Ede gehaald.

Door Rob Weeber

Beide dames wonen inmiddels op de waterpoloacademy in Eindhoven waar ze wonen, trainen en studeren. “Vader Iwan Voordouw, zelf oud-waterpoloër bij BZC, mist zijn dochter wel, maar is blij dat ze op eigen benen staat. “Toen Feline en Aniek nog thuis woonden, reden we om beurten vier keer per week naar Ede. Daarnaast gingen we in de weekenden naar toernooien. Per jaar stond er zo’n 60.000 km op de teller. Gelukkig heeft Feline nu zelf een rijbewijs.”

De Edese club Polar Bears behoort tot de top van Nederland, speelt in de eredivisie en won meerdere landskampioenschappen. Maar ook de jeugd is sterk. Feline en Aniek wonnen dit jaar voor het eerst in de geschiedenis maar liefst drie prijzen, het landskampioenschap, de Supercup en de beker. Geen wonder dus dat de club een kweekvijver voor de nationale selectie is. Een van de meest talentvolle speelster is hun 17-jarige jeugdteamgenoot Lola Moolhuijzen die momenteel haar debuut maakt op het WK voor dames in Hongarije. Feline en Aniek zelf reizen als lid van Jong Oranje onder 18 en 19 jaar deze zomer naar Israël en Servië af waar ze meedoen aan respectievelijk het EK en WK voor dames onder 19 jaar.

Hun leven bestaat uit trainen, wedstrijden spelen, reizen en studeren. Toch genieten beiden van het gedisciplineerde leven dat ze leiden. “Ons dagelijks leven speelt zich af op zo’n 8 vierkante kamer op de campus in Eindhoven”, licht Feline toe. “In Eindhoven trainen we twintig uur per week. Daarnaast zwemmen we nog in Ede en in Zeist, waar we met het Nederlands team trainen. Als je het vergelijkt met andere jeugddisciplines die ook op de campus verblijven, dan is waterpolo veruit de intensiefste sport.”
Voor de studie kent de aangesloten school een topsportregeling. Aniek heeft inmiddels haar havo-diploma behaald en gaat in Eindhoven verder met de studie ‘Social Work’. “Studeren en topsportbedrijven vergt inzet en discipline. We hebben weliswaar een aangepast programma, maar moeten naast het sporten alles zelf plannen en regelen.” Feline hoopt volgend jaar haar vwo-diploma te behalen.

Bij waterpolo wordt er op zuivere speeltijd gespeeld, vier keer acht minuten. Daarom wordt er ook veel gewisseld tijdens een wedstrijd. Het lijkt soms unfair, maar Voordouw relativeert de beelden een beetje. “Net zoals handbal is ook waterpolo een contactsport. Natuurlijk worden er overtredingen begaan, maar de andere kant is dat iedereen zijn of haar straf zonder protest accepteert. Ook de dames zijn van mening dat het er soms heftiger uitziet dan het in werkelijkheid is. “Het hangt ook een beetje van je positie in het veld af”, legt Aniek uit. “De spitspositie van Feline is veel zwaarder dan die van mij. Ik zwem vanuit het achterveld naar voren. Ik zou fysiek niet kunnen doen wat zij wel kan.”

Beiden zijn onafscheidelijk in het dagelijks leven, maar beseffen dat een buitenlands avontuur daarin verandering kan brengen. Er hebben zich naar eigen zeggen nog geen clubs gemeld, maar het is zeker een optie voor ze om een tijdje naar het buitenland te gaan. Voor wat het Nederlands team betreft, daar hopen ze mee te kunnen doen op de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles. “Parijs komt waarschijnlijk nog iets te vroeg”, verwacht Feline, “maar 2028 is realistisch. Nederland behoort tot de top van de Europese landen, dus deelname zou geen probleem moeten zijn.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant