Trainer Dick van Slooten te midden van Mahan uit Iran en Mohammed uit Palestina. Foto: Jan Hendriksen.

Trainer Dick van Slooten te midden van Mahan uit Iran en Mohammed uit Palestina. Foto: Jan Hendriksen.

Mannenteam Tornax gastheer voor twee asielzoekers

Sport

RUURLO – Ze zijn een welkome aanvulling op het team en zijn door de spelers van het enige prestatieve mannenteam van volleybalvereniging Tornax met open armen en met een grote mate van gastvrijheid ontvangen. Twee sportieve jonge mannen die al ruim een jaar woonachtig zijn in het asielzoekerscentrum in Zutphen: de achttienjarige Mahan uit Iran en de dertigjarige Mohammed uit Palestina.

Door Jan Hendriksen

Het tweetal komt met trainer Dick van Slooten (75) van het mannenteam van Tornax sinds een week of vijf tweewekelijks vanuit het Zutphense asielzoekerscentrum mee naar sporthal ‘t Rikkenhage waar ze op maandag- en donderdagavond met de selectiespelers meetrainen. De in Warnsveld woonachtige Van Slooten geeft op het azc in Zutphen op donderdagmiddag volleybaltraining aan asielzoekers en hem viel het goede spel van beide mannen direct op. “We hebben dit voorjaar met een team van het centrum meegedaan met het Nederlands kampioenschap voor asielzoekerscentra en werden vijfde in een groep van tien teams. Een knappe prestatie mede door toedoen van Mahan en Mohammed. Het niveau van de bewoners verschilt elke maand weer. Soms heb je zes tot acht goede spelers en zo heb je er dan drie en zijn er weer jongens vertrokken”, zo verklaart Van Slooten voor aanvang van de donderdagavond training nadat Tornax die avond ervoor de competitiewedstrijd tegen het Borculose Gemini won.

Teamplay
Het prestatieve mannenteam van Tornax bestaat uit negen spelers en er was behoefte om met wat gastspelers de groep wat te vergroten waardoor er meer en beter ‘teamplay’ geoefend kan worden. Dat is nu gelukt met deze twee gastspelers en kunnen er wedstrijdsituaties getraind worden,waarmee het team ook erg content is. Mohammed die een opleiding voor lichamelijke opvoeding volgde maakte deel uit van het nationale team van Palestina. Omzwervingen via Egypte, Turkije en Griekenland bracht hem in 2018 in Nederland. Mahan woont sinds een begin dit jaar in Nederland. Volleybal is de grote passie van het tweetal. En het aanbod van Van Slooten om samen mee te gaan naar de trainingen in Ruurlo kwam voor het tweetal dan ook als een geschenk uit de hemel.

Sportief gezicht
De grootste wens van Mohammed en Mahan is om uiteindelijk deel te gaan uitmaken van het mannenteam van Tornax. Zij zullen dan lid moeten worden van Tornax en de Nevobo, maar die financiële ruimte hebben zij niet. Daarvoor gaat Van Slooten in overleg met het Zutphense asielzoekerscentrum. Voorzitter Ineke Nijen Es van Tornax laat in een reactie weten dat naar aanleiding van Dicks initiatief Sportfederatie Berkelland Tornax heeft geholpen met de zoektocht naar financiële bijdrages voor Mohammed en Mahan. “Uiteindelijk blijkt dat COA en de gemeente waarin zij woonachtig zijn mogelijkheden hebben om bewoners te ondersteunen in contributies. Wij hopen dat zij welwillend zijn om bij te dragen, waardoor beide heren bij Tornax heren 1 mogen blijven volleyballen”, aldus Nijen Es.
Voorlopig komen de mannen elke maandag en donderdag naar sporthal ‘t Rikkenhage om mee te trainen en laat Tornax daarmee een goed en sportief gezicht zien.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede