Voor het eerst mogen ook niet-leden van de klootschieters-federaties Achterhoek en IJsselstreek deelnemen aan de persoonlijke Gelderse kampioenschappen klootschieten. Foto: PR

Voor het eerst mogen ook niet-leden van de klootschieters-federaties Achterhoek en IJsselstreek deelnemen aan de persoonlijke Gelderse kampioenschappen klootschieten. Foto: PR

Vernieuwde opzet persoonlijke Gelderse kampioenschappen klootschieten

Sport

RUURLO/GROENLO – De persoonlijke Gelderse kampioenschappen klootschieten konden wel een nieuwe impuls gebruiken. Daarom hebben de besturen van de Achterhoekse Klootschieters Federatie (AKF) en Klootschieters Federatie IJsselstreek (KFIJ) de koppen bij elkaar gestoken en besloten dit jaar het kampioenschap open te stellen voor alle klootschieters uit Gelderland of die voor een vereniging uit Gelderland uitkomen.

Door Jan Hendriksen

“Dat betekent dat er dit jaar ook klootschieters, die lid zijn van de Eerste Needse Klootschieters Federatie (ENKF) en Gelderse klootschieters die deelnemen aan bijvoorbeeld de ‘Oostcup’ aan de persoonlijke Gelderse kampioenschappen, kunnen deelnemen”, zo verklaart Wilfried Zieverink uit Ruurlo, die afgevaardigde is voor de AKF en zitting heeft in het bestuur van de Nederlandse Klootschieters Bond (NKB). Zowel de klootschieters die uitkomen in de competitie van de ENKF, als de ‘Oostcup’ zijn geen lid van de NKB. Tot vorig jaar konden alleen Gelderse klootschieters, die lid zijn van verenigingen die aangesloten zijn bij de AKF en KFIJ, aan de provinciale kampioenschappen deelnemen. “Hoe je het ook wendt of keert. De klootschietsport in de Achterhoek en IJsselstreek vergrijst. De deelname aan de kampioenschappen verminderde jaarlijks. Op deze wijze proberen we weer een groter aantal deelnemers aan het kampioenschap te verbinden”, verduidelijkt Zieverink de vernieuwde opzet van het kampioenschap. In de afgelopen twee jaar ‘zochten’ de klootschieters van de AKF en de ENKF, die zich ooit afscheidden van de AKF, elkaar overigens ook weer op tijdens twee gezamenlijke competitiewedstrijden. En dat viel ook in goede aarde bij de klootschieters.

Zwolle
De persoonlijke Gelderse kampioenschappen 2024 worden zondag 7 april gehouden in de Groenlose buurtschap Zwolle. Daar is de plaatselijke klootschietvereniging Zwolle gastheer voor de drie onderdelen die de klootschietsport kent: straat, veld en zetten.

De persoonlijke Gelderse kampioenschappen worden zowel bij de mannen, vrouwen als de jeugd (meisjes en jongens) op de onderdelen straat, veld en zetten in diverse leeftijdscategorieën afgewerkt. Op het onderdeel straat gooien de mannen en vrouwen over een parcourslengte van duizend meter. Het aantal schoten en het aantal meters over de finishlijn is bepalend voor de einduitslag op dit onderdeel. Bij het onderdeel veld is de afstand in het aantal meters over vijf schoten bepalend en bij het zetten telt de verste afstand van de drie worpen die iedere deelnemer gooit. De jeugd gooit op het onderdeel straat over vijfhonderd meter en achthonderd meter afhankelijk van de leeftijdscategorie en op de onderdelen veld en zetten is die gelijk aan de mannen en vrouwen.

Leeftijdscategorieën
In totaal telt het kampioenschap negen leeftijdscategorieën: categorie 1: tot en met 9 jaar; categorie 2: 10 tot en met 12 jaar; categorie 3: 13 tot en met 15 jaar; categorie 4:1 6 tot en met 18 jaar; categorie 5: 19 tot en met 39 jaar; categorie 6: 40 tot en met 49 jaar; categorie 7: 50 tot en met 59 jaar; categorie 8: 60 tot en met 69 jaar; categorie 9: 70 jaar en ouder.

Opgave voor deelname kan tot 10 maart via de website www.akf-klootschieten.nl. De kosten per deelnemer bedragen 5 euro. Jeugdleden doen gratis mee.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant