Nieuwbouw van levensbestendige woningen in Eibergen. Foto: Rob Stevens
Nieuwbouw van levensbestendige woningen in Eibergen. Foto: Rob Stevens

Gemeente schaalt woningbouw op

Wonen

Berkelland zet vol in op een vraag gestuurd aanbod

BERKELLAND - Er is een woningtekort in Nederland. Ook in gemeente Berkelland. Tot een paar jaar geleden was dat ondenkbaar, er stond veel te koop. In 2022 besloot de gemeente op te schalen. De afgelopen twee jaar is het gelukt om van de 850 beoogde woningen er 500 in planvorming te krijgen. Maar nog lijkt dat niet genoeg. Daarom heeft de gemeente besloten om de bouw van nog eens 255 woningen ‘achter de hand te houden’. 

Door Rob Stevens 

Wethouder Maikel van der Neut is in ieder geval blij met de ontwikkelingen. Keer op keer kondigt hij vrolijk een nieuw project aan. Waar het tot voor niet eens zo lang geleden in Berkelland alleen ging over krimp is nu ‘bouwen, bouwen, bouwen’ het nieuwe credo geworden. Gemeente Berkelland zet vol in op een vraag gestuurd aanbod, in eerste instantie voor de eigen inwoners. Maar nieuwe woningen blijken ook aantrekkelijk voor inwoners uit andere delen van Nederland waar wonen duur is geworden én er schaarste is. Die verleggen hun focus nu ook naar de Achterhoek. Zeker nu werken op afstand ook ‘normaler’ wordt. Het is een gunstige ontwikkeling voor de arbeidsmarkt maar drijft de prijzen van woningen wel verder op. 

In de afgelopen jaren is in Berkelland veel gerealiseerd met nieuwbouw, transformatie en werving van ontwikkellocaties. Maar nog steeds is er te weinig doorstroming tussen de verschillende typen woningen. In 2020 heeft de gemeenteraad de woonvisie voor 2020-2025 vastgesteld. Van de totale opgave van 850 woningen zijn inmiddels circa 500 woningen opgenomen in principebesluiten of al in uitvoering. Voor Neede is het aantal te realiseren woningen vastgesteld op 160 woningen, circa 110 koop- en circa 50 huurwoningen. Voor Ruurlo ligt dat aantal op 155 woningen waarvan circa 70 koopwoningen, circa 20 levensloopgeschikte koopwoningen en circa 65 huurwoningen. In Eibergen gaat het om 175 woningen waarvan circa 80 koopwoningen, 85 huurwoningen en circa 10 Tiny Houses. Borculo bouwt ongeveer 150 woningen waarvan circa 90 koopwoningen en 60 huurwoningen. En ook in de kleinere kernen zijn er tal van ontwikkelingen gaande waardoor op korte termijn kan worden voorzien in de vraag naar nieuwe woningen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede