Sommige gemeentes ondersteunen het initiatief met raad en daad. Foto: PR
Sommige gemeentes ondersteunen het initiatief met raad en daad. Foto: PR

Peuken in de pocket

XDuurzaamheid

Ruurlose geeft vijftig zakasbakken weg

RUURLO – Een gedreven Ruurlose zwerfafvalraapster wil af van de bijna onuitroeibare peukenoverlast op straat. Nog los van het viezige straatbeeld is haar belangrijkste motivatie dat sigarettenfilters erg milieubelastend zijn. Eén peuk schijnt al veertig liter grondwater te kunnen vervuilen. Om de rokers te stimuleren hun sigarettenpeuken niet op straat te gooien, heeft ze uit eigen zak 50 zogenaamde peukenpockets (mini-zakasbakjes) ter beschikking gesteld, die zolang de voorraad strekt vanaf 28 januari gratis bij supermarkt Plus Stam kunnen worden opgehaald. 

Door Peter Vorderman

Hoewel steeds minder mensen roken, bestaat nog steeds een ‘peukenprobleem’, achteloos op straat uitgetrapte en achtergelaten sigarettenpeuken. Dat siert het straatbeeld niet en de plastic filters worden niet op natuurlijke wijze afgebroken. Peuken behoren ook tot het meest gevonden zwerfafval. Zo zijn vorig jaar op de stranden rond Zandvoort in twee weken tijd maar liefst bijna 60.000 sigarettenpeuken geraapt door vrijwilligers. Naast hondenpoep staat ook zwerfafval hoog op de ergernissenlijst. “Toch gooit bijna twintig procent van de mensen wel eens wat in de berm of op straat. Het is bovendien erg belastend voor het milieu. In de filters zit arseen (rattengif, red.), lood, nicotine, pesticiden en cellulose acetaat (plastic, red.). Via het grondwater kunnen die schadelijke stoffen en microplastics uiteindelijk ook in ons kraanwater terechtkomen. Er zijn in Oost-Nederland bijna geen drinkwaterbronnen meer te vinden waarin geen ongezonde stoffen zitten. Ik begreep dat het drinkwaterbedrijf Vitens dan ook steeds meer moet investeren om het water schoon te krijgen. De mensen realiseren zich dat onvoldoende en trappen vaak onbewust hun peuk uit op straat en laten hem dan liggen. En in droge periodes worden ook veel natuurbranden veroorzaakt door weggegooide peuken. Hiernaast vormt dit zwerfafval een grote bedreiging voor onder meer vogels en vissen”, aldus de zwerfafvalraapster, die anoniem wil blijven.

Het is de vraag of het initiatief werkt en de rokers gebruik gaan maken van de asbakjes. “De peukenpockets zijn uitermate praktisch, ze zijn klein en plat en je steekt ze eenvoudig in je zak. Het handzame etuitje kan in een afvalbak of thuis worden geleegd. In de pocket is een aluminium-achtige folie aangebracht en er kan een peuk in worden uitgedrukt, zonder het plastic of vingers te (ver)branden. We hebben de pockets proefondervindelijk succesvol getest op brandwerendheid. Ook is het een kleine moeite om een op straat uitgetrapte peuk weer op te rapen en in de pocket te doen. Met een groeiend bewustzijn van het bestaan van de mini-asbakjes heb ik goede hoop dat ze gaan worden gebruikt.”

Het oorspronkelijke plan was om de gratis peukenpockets breed beschikbaar te stellen. Met enige teleurstelling in de stem: “Maar helaas doet alleen supermarkt Plus Stam mee met de actie. En hoewel de gemeente zeker de nodige aandacht besteedt aan de bestrijding van zwerfafval leeft dit aspect daar kennelijk niet, zoals wél bij sommige andere gemeentes. Van gemeente Berkelland had ik wel wat meer steun verwacht. Met de actie hoop ik in ieder geval dat rokers zich meer bewust gaan worden van de milieuschade door achteloos weggegooide peuken. Graag roep ik ze nadrukkelijk op de peukenpockets massaal te gaan gebruiken. Om de prijs hoeven ze het in ieder geval niet te laten en ze zijn al te koop bij een lokale tabakswinkel.”

De handzame meeneem-asbak kon de oplossing zijn van peuken die het milieu vervuilen. Foto: Peter Vorderman

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant