Jan van der Hammen speelt twee keer de voorstelling 'Samen op Pad'. Foto: Dirk Brand

Jan van der Hammen speelt twee keer de voorstelling 'Samen op Pad'. Foto: Dirk Brand

Alzheimer Oost-Gelderland presenteert activiteiten rond Wereld Alzheimer Dag

Zorg

OOST-GELDERLAND - Het thema van Wereld Alzheimer Dag is dit jaar ‘Samen op Pad’. Binnen dit thema staan meerdere activiteiten op de agenda, georganiseerd door Alzheimer Nederland Oost-Gelderland.

Dinsdag 20 september
Bijeenkomst veur altied in de regio! - BV De Graafschap in Grand café De Oevelgunne, Gendringen. Programma van 14.30 tot 16.30 uur.

Dinsdag 20 september
De twee theatervoorstellingen door Jan van der Hammen met zijn gezelschap in De Gruitpoort in Doetinchem zijn georganiseerd door Alzheimer Trefpunt Doetinchem samen met Amphion Cultuurbedrijf in de week van Wereld Alzheimer Dag. De voorstellingen zijn een middag of avond uit voor mensen die geconfronteerd zijn met de diagnose dementie, mantelzorgers en andere belangstellenden. Naast barrières, laat Jan vooral de kansen zien die er liggen als je brein ouder wordt of je soms in de steek laat. Meer informatie en kaarten via www.amphion.nl/samenleving/programmering.

Woensdag 21 september
Bijeenkomst Veur altied in de regio! bij het AZC Zutphen. Alzheimer Café Zutphen e.o. is medeorganisator van de mooie activiteit over Football Memories. BV De Graafschap komt die dag naar Zutphen met het programma ‘Veur altied’, waar voetbalherinneringen worden opgehaald met oud-spelers van De Graafschap. Daarnaast zijn er gezelschapsspellen en worden er laagdrempelige beweeg activiteiten georganiseerd, in en rondom het sportcomplex van AZC Zutphen. Programma van 13.30 tot 15.30 uur.

Woensdag 21 september
Vertoning van de Oscars winnende film ‘The Father’ in de Gruitpoort. Het is een fascinerend portret van een man die zijn grip op de realiteit aan het verliezen is. De briljante vertolking van Anthony Hopkins laat je geen moment los. Olivia Colman als zijn dochter Anne, maakt zowel haar onmacht als haar liefde tastbaar. Aanvang 15.30 én 20.30 uur. Meer informatie en kaarten via www.amphion.nl/film.

Woensdag 21 september
Cabaretier Ernest Beuving en dansstudio POP-UP staan garant voor goede muziek, veel humor en hard lachen. Alzheimer Trefpunt Lochem en Stichting Welzijn Lochem organiseren dit gezellig samenzijn in de Foyer van Schouwburg Lochem. Programma 13.30 tot 16.00 uur. Aanmelden bij m.muilerman@welzijnlochem.nl en truus@grijzen.nl.

Woensdag 21 september
De film ‘Supernova’ wordt vertoond in de Bibliotheek Ruurlo. Colin Firth en Stanley Tucci zijn fenomenaal als Sam en Tusker die in Supernova samen hun weg moeten vinden in een leven dat langzaam uit hun handen glijdt. Regisseur en schrijver Harry MacQueen weet perfect de juiste toon te treffen in dit ingetogen drama waarin liefde en verlies samen komen. Tusker en Sam, al 20 jaar samen, trekken in hun camper door Engeland. Maar het is niet zomaar een gezellige vakantie: Tusker lijdt aan beginnende dementie en wil nog één keer dierbare herinneringen ophalen. Na de film is er gelegenheid om na te praten. Aanvang 20.00 uur. Aanmelden kan via www.oostachterhoek.nl/supernova of in de vestigingen van de Bibliotheek Oost-Achterhoek.

Donderdag 22 september
Tijdens de ontmoetingsmiddag ‘Niet pluis gevoel’ in ’t trefpunt in Gorssel wordt ingegaan hoe het beste om te gaan met een niet pluis gevoel van je naaste of jezelf? Naast praktische informatie is er de gelegenheid om vragen te stellen. Programma van 13.15 tot 14.30 uur. Aanmelden kan via Senioren@welzijnlochem.nl.

Vrijdag 23 september
Bijeenkomst Veur altied. Zorgcorporatie Mariënvelde organiseert in samenwerking met BV De Graafschap de bijeenkomst Veur Altied in Mariënvelde. Programma van 10.00 tot 12.00 uur. Aanmelden is niet nodig.

Vrijdag 23 september
Minisymposium Dementie op jonge leeftijd wordt gehouden in Cinemajestic Zutphen. Wie denkt aan dementie, denkt vaak aan mensen die al wat ouder zijn. Toch treft dementie ook jonge mensen. In de centrale ruimte van de bioscoop staan verschillende partijen, die betrokken zijn bij dementie, met informatiestands. De casemanagers, de geheugenpoli van het ziekenhuis, praktijkondersteuners van huisartsen en medewerkers van de afdeling WMO van de gemeente Zutphen geven informatie en beantwoorden vragen. Het symposium wordt georganiseerd door het Alzheimer Café Zutphen e.o., Dementienetwerk Zutphen, de Bovenkamer en Odensehuis Zutphen. Programma 14.00 tot 17.00 uur. Aanmelden is niet nodig.

Zaal 1: Doorlopende voorstelling: ’Frank en Alzheimer’ seizoen 2. 3FM-dj Frank van der Lende interviewt mensen die een vader of moeder met dementie hebben.

Zaal 2: Interview met Christa Reinhoudt, zij kreeg vijf jaar geleden de diagnose Ziekte van Alzheimer. Zij was toen 47 jaar. Zij wordt geïnterviewd door Saskia Danen. Samen geven zij een inkijkje in hoe het is om te leven met deze diagnose op jonge leeftijd.

Café: De reizende foto-expositie Mist brengt partners van jonge mensen met dementie in beeld. Voor de titel van de expositie is gekozen omdat mist, net als dementie, een mysterieus verschijnsel is, dat onverwacht komt opzetten en waar je niets tegen kunt doen. Tineke Reijbroek, een van de initiatiefnemers van de fotoserie, is zelf aanwezig. Zij verloor in 2015 haar man op jonge leeftijd aan dementie.

Bovenruimte: Demonstratie met Virtual Reality bril. Stap in het hoofd van iemand met dementie en ervaar enigszins wat dementie betekent. Er zijn twee casemanagers aanwezig om deze ervaring professioneel te begeleiden.

Het minisymposium is mede mogelijk gemaakt Ladies Circle Zutphen.


alzheimer-nederland.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Eibergen Neede