Jeannette Ooink, Henk Sieben, Henny van Doorn en Peter van de Voort in het voormalige zwembadvan Oldenkotte waar het museum komt. Foto: Rob Stevens

Jeannette Ooink, Henk Sieben, Henny van Doorn en Peter van de Voort in het voormalige zwembadvan Oldenkotte waar het museum komt. Foto: Rob Stevens

Permanente tentoonstelling over Rekkense Inrichtingen

Zorg

REKKEN - De Rekkense Inrichtingen zijn innig verweven met het naburige plaatsje Rekken. Veel inwoners hebben er op allerlei manieren mee te maken gehad en waken nu over de nalatenschap. Museum De Scheper wijdde er onlangs een expositie aan. En nu zijn Henk Sieben, Henny van Doorn en Peter van de Voort bezig met de inrichting van een permanente tentoonstelling over die periode. Uiteraard in Rekken.

Door Rob Stevens

Het museum komt in het voormalige zwembad van Oldenkotte. De voormalige forensisch psychiatrische kliniek werd op 1 januari 2015 gesloten. Tactus Verslavingszorg is de nieuwe eigenaar van de voormalige tbs-kliniek. De instelling biedt hulp aan cliënten met een verslaving én licht verstandelijke beperking.

Jeannette Ooink is communicatieadviseur bij Tactus, nu nog gevestigd aan de Dr. Slotlaan. Ooink: “Met de aankoop van het complex keren we terug naar de oorsprong van deze kliniek. In 1976 werd het Johannes Wier-huis, centrum voor alcoholverslaafden, als onderdeel van Oldenkotte gehuisvest. Maandag 15 mei verhuizen we van de Dr. Slotlaan weer naar de oorspronkelijke plek. Onze huidige bestuurder, Ruud Rutten, begon 33 jaar geleden aan de Dr. Slotlaan zijn loopbaan bij Tactus. We hopen hem 30 november, als hij met pensioen gaat, als afscheidsgeschenk de sleutel van het museum te overhandigen. Henk Sieben en Peter van de Voort maken een herdenkingsboek voor die gelegenheid. Daarvoor hebben zij veertig mensen geïnterviewd uit de omgeving van Rutten.”

Tijdlijnen
Henk Sieben, Henny van Doorn en Peter van de Voort hebben bij de Rekkense Inrichtingen gewerkt. Zij hebben in de loop der jaren een schat aan materiaal, informatie, filmpjes en foto’s verzameld. Dat wordt de basis van het museum. Tijdlijnen maken in het museum de ontwikkeling van de instellingen door de jaren heen duidelijk. De geschiedenis van Tactus zal ook te zien zijn in het museum. Tactus is de grootste zelfstandige organisatie voor verslavingszorg in Nederland, met 1500 medewerkers op veertig locaties en zesduizend behandelingen ‘Tactus-breed’ op jaarbasis.
Sieben zwaait donderdagochtend een aantal studenten uit van Jan des Bouvrie Academy in Enschede, onderdeel van hogeschool Saxion. Tot het laatste moment schieten zij foto’s her en der rond het complex. Sieben: “Ze zijn bezig met de ontwikkeling van ideeën voor het ontwerp van het museum. Vanmorgen hebben we een aantal eerste ruwe schetsen gezien. Daar zitten leuke ideeën bij. Bijvoorbeeld de suggestie bezoekers in het museum te laten ‘ervaren en beleven’ hoe het is om verslaafd te zijn. Onderdeel van hun opdracht is ook dat in het museum de geschiedenis en verbinding tussen de Rekkense inrichtingen, Tactus en het dorp Rekken zichtbaar wordt. De studenten blijken oprecht geinteresseerd te zijn in het dorp Rekken. Ze steken veel tijd in de opdracht, het geeft hen energie. Uit in totaal vijf ontwerpen kiezen wij er begin juli één. Maar voor alle studenten is het ook een reguliere schoolopdracht.”
In eerste instantie zal het museum één middag per week geopend zijn. Ooink: “Voor Tactus heeft het museum een extra betekenis. We kunnen er bijvoorbeeld onze historie en ontwikkeling aan nieuwe medewerkers laten zien. En zo ook ontwikkelingen in de verslavingszorg verduidelijken.”

Wie verzint een naam?
Er is nog geen naam bedacht voor het museum. Dat willen Henk, Peter, Henny en Jeannette overlaten aan inwoners van Rekken, personeel van Tactus en de lezers van het Achterhoek Nieuws. Suggesties kunnen worden ingediend per email: j.ooink@tactus.nl. Voor de bedenker van de winnende naam is er een ballonvlucht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant