Judith van Riemsdijk met haar tweelingzoontjes Jurriën en Janno omringd door vrijwilligers van het doolhof en bestuursleden van de Stichting Toeristische Activiteiten Ruurlo (STAR). Foto: Albert Bakker.

Judith van Riemsdijk met haar tweelingzoontjes Jurriën en Janno omringd door vrijwilligers van het doolhof en bestuursleden van de Stichting Toeristische Activiteiten Ruurlo (STAR). Foto: Albert Bakker. 

Doolhof Ruurlo verwelkomt 25.000ste bezoeker

Algemeen

RUURLO – Het is een absoluut record in de geschiedenis van de Ruurlose doolhof, dat in 1984 werd heropend. Niet eerder sinds de heropening bezochten in één jaar zoveel bezoekers de dwaaltuin aan de Hengeloseweg. Nietsvermoedend kwamen vrijdagmiddag Judith van Riemsdijk uit het Duitse Potsdam met haar tweelingzoontjes Jurriën en Janno (8) uit de doolhof gewandeld. Ze bleken de 25.000ste bezoekers te zijn.

Door Jan Hendriksen

Judith van Riemsdijk was met haar man John op vakantie in Ruurlo. Op camping De Meibeek hadden ze een folder en een verwijzing naar de doolhof gezien. Dat leek hun wel iets. John ging vrijdagmiddag echter op bezoek bij zijn moeder in Doetinchem. Dus hij miste de huldiging, door het bestuur van Stichting Toeristische Activiteiten Ruurlo (STAR), die het Nederlandse gezin ten deel viel. Judith, Jurriën en Janno waren blij verrast. In het bijzijn van vrijwilligers van de STAR, die de doolhof exploiteert en afgevaardigden van Staatsbosbeer dat de eigenaar is, ontving het drietal uit handen van bestuurslid Wim Slotboom van de STAR enkele cadeaus: een waardebon van Mooi Ruurlo en een bon van de ‘noaber’ De Heikamp en voor Jurriën en Janno was er de mascotte van de doolhof: een stekkeltje. Doolhof Ruurlo beleeft dit jaar een ongekend topjaar. Werd die voor de coronapandemie normaliter jaarlijks door gemiddeld vijftienduizend bezoekers bezocht dit jaar lijkt dat met nog twee weken openstelling te gaan, ongeveer verdubbeld. “Hoe dat komt?”, herhaalt Wim Slotboom. “De mensen voelen zich weer bevrijd na een lange periode dat men door de coronaperikelen geen activiteiten kon ontplooien. En vorig jaar was de doolhof het gehele jaar gesloten. Dat heeft ons na de herinrichting afgelopen winter/voorjaar zeker in de kaart gespeeld. Ook zijn we klantvriendelijker geworden. We hebben bij de uitkijktoren in het hart van de doolhof twee picknickbanken geplaatst zodat bezoekers even kunnen zitten. En bezoekers kunnen tegenwoordig ook bij ons pinnen. Al die facetten hebben geleid tot dit recordaantal bezoekers.”

Verdwijnen
Eind vorig jaar dreigde de doolhof echter bijna te verdwijnen door de gedwongen sluiting in het coronajaar. ”We hadden geen inkomsten meer en waren bijna door onze reserves heen. Maar we werden gered door de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten (SIM). Eigenaar Staatsbosbeheer kon daarmee de helft van de renovatie betalen, die nodig was om de Ruurlose doolhof helemaal corona-proof te maken. De verbreding van de paden naar twee meter koste in totaal veertigduizend euro. Staatsbosbeheer en STAR betaalden elk tienduizend euro. De opknapbeurt duurde een jaar en in april van dit jaar konden mensen weer tussen de heggen ronddwalen.

Verbreding
Verbreding van de paden was het belangrijkste aspect voor de renovatie. Bezoekers moesten immers 1,5 meter afstand kunnen houden van elkaar. De in de loop der jaren langzaam dichtgroeiende wandelroutes werden weer twee meter breed. Net als in 1890 toen de doolhof werd aangelegd als vertier voor de freules van Kasteel Huize Ruurlo. Qua oppervlakte is de Ruurlose doolhof de grootste heggendoolhof van Europa, maar omdat de ruimte tussen de hagen wel vijf meter bedraagt, kost het toch niet zoveel tijd om het midden te vinden als in andere doolhoven van vergelijkbare oppervlakte. Deze doolhof staat sinds 1996 in het Guinness Book of Records als grootste heggendoolhof van Europa.

Spooktocht
De doolhof is nog tot en met zondag 31 oktober dagelijks van 10.30 tot 17.00 uur geopend. Woensdag 20 oktober vindt er vanaf 19.00 uur een spooktocht in de doolhof plaats.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant