Het reglement van 1948. Foto: PR
Het reglement van 1948. Foto: PR

Sluiting van Spilman ook einde voor Schietverenging Nieuw Leven

Algemeen

LINTVELDE - Met het sluiten afgelopen voorjaar van zalencentrum Spilman in Beltrum, kwam ook het bestuur van schietvereniging Nieuw Leven voor een voldongen feit te staan. De schietlocatie verdween. In combinatie met het teruglopende ledenaantal de laatste jaren, heeft Nieuw Leven daarom besloten na ruim 70 jaar de geweren definitief op te bergen.

Nieuw Leven werd in december 1948 opgericht, eerst werd er geschoten bij het plaatselijke café in buurtschap Lintvelde, maar al snel ging het richting Beltrum, naar Spilman. De contributie was toen 1 gulden per jaar, maar niet komen opdagen bij de verenigingsavond kostte een kwartje (25 cent). “Dus reken maar dat de opkomst altijd goed was”, weet iemand te vertellen, al dan niet uit de overlevering. Hoewel de vereniging al direct na de oorlog is opgericht, werden pas in 1979 de statuten vastgelegd bij notaris Bergman in Eibergen. Bij de vereniging werd altijd de discipline klein kaliber geweren (KKG) beoefend.
Vanaf het begin in 1948 zijn de notulen van de vergaderingen altijd op schrift vastgelegd, en ze zijn tot op de dag van vandaag nog in te zien, dikke boekwerken met mooie krulletters. De originele akte, op rol, is ook nog in te zien.

Door het schietincident in Alphen aan den Rijn in 2011 moesten alle bestuurders en leden van schietclubs, ook die van Nieuw Leven, wel even schakelen. Om te kunnen blijven schieten, moest de certificering gehaald worden. Met regels over ballotage, aftekenlijsten, munitielijsten, controle veiligheid banen, etc. Maar met wat hulp van Karin ten Heggeler, die ook nu als verenigingsondersteuner de vereniging in de opheffingsprocedure bijstaat, werd de certificering toegekend. De vereniging kon weer verder.

Toch toepasselijke naam
Op dit moment bestaat de vereniging nog uit twaalf leden, het bestuur bestaat nog uit drie leden. Tijdens de bijzondere ledenvergadering van 6 juli jl. in het Kulturhus De Wanne is gezamenlijk besloten de club per 31 oktober 2021 op te heffen. Er blijft na opheffing nog een klein batig saldo over, gezamenlijk is besloten deze te schenken aan stichting Naoberfonds Beltrum. Dat is een onafhankelijke stichting met als doel om Beltrummers, Beltrumse verenigingen of stichtingen die een sprankelend idee hebben dat van meerwaarde is voor het dorp, te motiveren met een financieel steuntje in de rug. “Hoe toepasselijk is in deze de naam van de schietverenging. Door de schenking maakt ze weer Nieuw Leven mogelijk in Beltrum”, aldus woordvoerder Karin ten Heggeler.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant