Bruidspaar Van der Holst-Strengers. Foto: Marieke Hummel

Bruidspaar Van der Holst-Strengers. Foto: Marieke Hummel

Liefde op eerste gezicht houdt al zestig jaar stand

Algemeen

Wethouder Van der Neut bezoekt 60jarig paar Van der Holst-Strengers

Door Rob Weeber

NEEDE - De militaire dienstplicht zorgde ervoor dat Henk van der Holst (81) op 20-jarige leeftijd vanuit Westzaandam op Kamp Holterhoek in Eibergen terechtkwam. Omdat hij ook in het weekend overbleef, gingen ze wel eens uit bij Grand Café Centraal in Haaksbergen. Daar leerde hij Gertie Strengers (80) kennen. Het was liefde op het eerste gezicht en een jaar later trouwden ze al. “Dat was best snel, “legt Van der Holst uit, “maar ik had de keuze tussen heen en weer reizen tussen Noord-Holland en Eibergen of hier blijven.” Dinsdag vierde het bruidspaar hun diamanten huwelijk. De bloemen namens de gemeente kwamen woensdag met wethouder Maikel van der Neut en het familiefeest is zaterdag in Haaksbergen.

Na hun trouwen konden ze een deel van een boerderijwoning naast kruidenier Thijsen in de Nieuwstraat huren, waar ze met nog drie andere gezinnen woonden. “Met behulp van mijn schoonvader kwamen we in de Nieuwstraat terecht, waar we het voorste deel van de woning kregen. Dat was een gezellige tijd. Gertie vindt het nog altijd jammer dat we verhuisden naar die weliswaar ‘luxe’ eengezinswoning met eigen douche aan het Kempershof.” De huidige woning aan de Koolmeesstraat werd in 1979 betrokken. Het leven in de Achterhoek beviel Henk goed, alhoewel hij in de begintijd erg aan het dialect moest wennen. Hij werkte aanvankelijk als timmerman, maar verruilde dat werk voor een plek in de weifabriek in Borculo, het huidige FrieslandCampina, waar hij 38 jaar zou blijven.

Ik had de keuze
tussen heen en
weer reizen
tussen NoordHolland en
Eibergen of
hier blijven

In zijn vrije tijd hield hij zich bezig met dammen in Eibergen, klootschieten met de bedrijfsvereniging in Borculo en later in Neede bij KV Ruwenhof, waar hij ook twintig jaar penningmeester was. Verder was hij gek op wielrennen, hij reed alle criteriums in de Achterhoek af, en (Amsterdams) voetbal. “De mooiste wedstrijden waren die tussen Ajax en AZ. Mijn zwager was voor de Alkmaarse club en als die verloor, dan was er maar een blij.” Gertie hield zich bezig met de opvoeding van hun vier kinderen en was verder als vrijwilligster zeer actief voor de H. Caeciliakerk in Neede. Ze zat in het wijkbestuur en haalde geld op voor de actie Kerkbalans.
Het echtpaar heeft vier kinderen, 12 kleinkinderen en een achterkleinkind.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant