Dominee Tinus Gaastra en Thea Brinkhuis.
Dominee Tinus Gaastra en Thea Brinkhuis. Dominee Tinus Gaastra en Thea Brinkhuis.

'Er komt heel veel nieuwe energie vrij'

De Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem bruist van de plannen

Ruurlo - Ruim een jaar geleden werd dominee Tinus Gaastra bevestigd in de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem. In het voorjaar kwam kerkelijk werker Jocelyn van Nieuwenhuyzen erbij. Medio 2014 trad een nieuwe kerkenraad aan met Thea Brinkhuis als voorzitter. Aan het begin van dit nieuwe jaar praten we met de dominee en de voorzitter over hun verwachtingen en plannen voor 2015.

Thea Brinkhuis: "Het gaat weer goed in onze gemeente. Er is veel om dankbaar voor te zijn en de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. Er ligt een roerige periode achter ons, maar die hebben we ook echt achter ons gelaten. In mijn contacten in de gemeente ervaar ik dat er heel veel nieuwe energie vrij komt. De mensen hebben er weer zin in. In de kerkenraad bruist het van de nieuwe ideeën. We kunnen echter onmogelijk alles doen. We moeten prioriteiten stellen. Daarbij willen we de gemeenteleden actief betrekken." Dominee Gaastra wil graag iets zeggen over de plek van de kerk in de samenleving. "Als thema hebben we gekozen voor 'Geloven in verbondenheid'. Wij willen als kerkgemeenschap verbonden zijn, uiteraard met God, dat is immers de kern van ons geloof. Wij denken echter dat verbondenheid met elkaar en met de samenleving – ook buiten de kerk - daarbij horen. De Dorpskerk, midden in Ruurlo, is symbolisch voor waar wij willen staan, zowel in Ruurlo als in Barchem: midden in de samenleving. Dat betekent, dat we ons betrokken voelen bij activiteiten als de Voedselbank, de Kerstpakkettenactie en Noodhulp. De kerkdienst in de tent van de Reurlse Pompdagen is ook een mooi voorbeeld."

Ideeën
Wat mogen we in Ruurlo en Barchem in 2015 van de kerk verwachten? Thea Brinkhuis: "Allereerst dat we omzien naar elkaar, zowel pastoraal als diaconaal. Ouderen en zieken krijgen aandacht. Wie diaconale hulp nodig heeft, moet die krijgen. Dat is niets nieuws, daar stond de kerk altijd al voor. Maar misschien kunnen we dat nog wel iets beter doen. We hebben allerlei plannen voor nieuwe activiteiten. Die moeten nog wel worden uitgewerkt, zoals een paar aanpassingen binnen de Dorpskerk. We willen de kerk ook vaker open stellen. Zou het niet mooi zijn om de markt op vrijdagmorgen af te sluiten met een korte 'marktkerkdienst'? In een 'stiltehoek' in de Dorpskerk kunnen mensen tot zichzelf komen, maar ook anderen ontmoeten." Gaastra: "Ik zou het heel mooi vinden als we een boerderijdienst in het buitengebied zouden kunnen organiseren, bijvoorbeeld aansluitend op het dauwtrappen op Hemelvaartsdag."

Jeugd
Niet alleen in Ruurlo-Barchem, maar overal in het land, is er steeds minder belangstelling voor de kerk bij jongeren. Brinkhuis: "Daar leggen we ons niet zonder meer bij neer. Ik geef een voorbeeld. Heel veel populaire songs uit de Top 2000 bevatten prachtige teksten die wij in de kerk zo zouden kunnen zingen. Er is al een concreet plan om te komen tot een selectie daaruit, zeg maar een Top 10, waaromheen we aan het einde van het jaar een jongerendienst gaan organiseren. Voor ouders met jonge kinderen beginnen we waarschijnlijk weer met een gespreksgroep over hoe we onze kinderen kunnen en willen opvoeden vanuit het geloof. "

Kerkbalans
De Protestantse Gemeente heeft een tekort op de begroting. Zijn al deze plannen dan wel haalbaar? Ze moeten uiteindelijk wel worden betaald. Thea Brinkhuis: 'Vertrouwen is een belangrijk woord in de kerk. Wij vertrouwen erop dat onze leden zien met welke energie we aan de slag zijn gegaan. Dan hebben zij daar vast wel iets (en liefst een beetje meer dan dat!) voor over. Binnenkort start de actie Kerkbalans waarin elk gemeentelid wordt gevraagd wat onze kerk hem of haar waard is. Wij willen veel. Er moet ook veel gebeuren. Maar dat kan alleen als onze leden dat financieel ook mogelijk maken. Kerkbalans is bij uitstek het moment daarvoor. Ik reken op een hogere opbrengst dan in de afgelopen jaren