V.l.n.r.: Joost van Oostrum, Bert Stegeman, Geert Cornelissen, Ton te Veldhuis en Marco Groot Jebbink.
V.l.n.r.: Joost van Oostrum, Bert Stegeman, Geert Cornelissen, Ton te Veldhuis en Marco Groot Jebbink. Foto:

Nieuwjaarsreceptie Ruurlose brandweer

Jubilarissen en nieuwe brandweermannen

Ruurlo - Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Ruurlose brandweer werden door burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland vorige week in zaal De Keizerskroon twee jubilarissen en twee nieuwe brandweermannen in het zonnetje gezet.

Bert Stegeman (postcommandant) en Marco Groot Jebbink (bevelvoerder) zijn inmiddels 25 jaar actief bij het Ruurlose korps en dat gaat volgens goed gebruik niet ongemerkt voorbij. Zaterdag 3 januari overhandigde de nieuwe Berkellandse burgermeester de bijbehorende oorkondes voor deze prestatie. Beide mannen werden geprezen om hun dag en nacht beschikbaarheid als hulpverlener voor inmiddels al 25 jaar. Naast de jubilarissen kregen Ton te Veldhuis en Geert Cornelissen hun diploma voor hun brandweeropleiding overhandigd. Na een opleiding van twee jaar zijn beide mannen op 11 september 2014 door middel van een proeve van bekwaamheid gepromoveerd van Aspirant Manschap tot Manschap A. Het diploma bekroonde deze prestatie. De receptie stond naast de gebruikelijke festiviteiten en gezelligheid ook in het teken van terugblikken op het afgelopen jaar 2014. Het jaar stond, naast enkele forse incidenten voornamelijk in het teken van de voorgenomen reorganisatie van de brandweer van 'bovenaf'. Onzekerheid over het behouden van manschappen en materieel baart het Ruurlose korps nog steeds veel zorgen. Burgemeester Van Oostrum neemt het op voor het korps en doet zijn best om zo veel mogelijk vrijwilligers en materieel voor Berkelland te behouden.

Voor de vrijwillige brandweer is motivatie erg belangrijk om vrijwilligers aan te trekken en te behouden. Ruurlo heeft een gemotiveerd korps van 24 vrijwilligers en heeft tot dusver nooit moeite gehad met het op pijl houden van zijn ledenbestand. Zij staan ook dit jaar weer dag en nacht klaar voor het verlenen van hulp en hopen dat ze dit nog jaren voor mogen doen. Zij worden dan opgeroepen door pagers en rukken binnen enkele minuten uit. Dit kan voor allerlei incidenten zijn zoals brand, een verkeersongeval, omgewaaide bomen, wateroverlast of dieren in nood.

De brandweerkazerne aan de Groenloseweg omvat een ruime stalling voor de drie voertuigen, een werkplaats, een kantine, een instructieruimte en een wasruimte met douches. De brandweer van Ruurlo kan vanaf deze locatie goed werken en in ieder geval met de tijd meegaan. Het wagenpark van post Ruurlo bestaat uit drie voertuigen. Men heeft de beschikking over twee tankautospuiten, motorspuitaanhanger, manschappenbus en een veetakel.