Er moest af en toe flink gezocht worden naar een verdwaalde kloot in de sloot.
Er moest af en toe flink gezocht worden naar een verdwaalde kloot in de sloot. Foto:

'Nu ligt 't klootje in 't slootje'

Barchem - Ze bleken ook nu weer onmisbaar te zijn. De 'harken' die de deelnemers traditioneel van de organisatie als 'wapens' in de sportieve strijd meekrijgen. Want menige kloot belandde in de recreantenklasse in de sloot tijdens de 39e editie van het Barchemse klootschiettoernooi in de strijd om de Sanne Ribbers trofeeën.

Hoe toevallig? Klootschietvereniging De Heksenkring kon zaterdag 17 januari exact 39 teams inschrijven voor het toernooi dat sinds 1977 vernoemd is naar de oudste dochter van de voormalige voorzitter van De Heksenkring Arie Ribbers. Direct na de start was het al raak op de vijfsprong van wegen in de Barchemse klasse ter hoogte van Vordenseweg, Vrochterdijk en Zwarteweg waar de gemeentegrenzen van Lochem en Berkelland elkaar toucheren. Gerrit Leferink van de Zwiepseweg gooide met een ferme worp de 'vijfsprong' over. Het gevolg: de kloot belandde in de sloot langs de Vordenseweg die vol met water stond. En dat ontlokte bij de toevallige wandelende passanten Martine en Jaap Elenbaas uit Amsterdam de toepasselijke woorden: "Nu ligt 't klootje in 't slootje." Er werd door de teamleden van Leferink volop met de 'harken' gedregd. En warempel na enkele minuten kwam de kloot weer bovendrijven. De onderlinge strijd tegen de familie Teunissen kon hervat worden. In de Barchemse klasse werd een ongekende spannende strijd uitgevochten tussen de Larikslaan en het eerste team van de Boys Uut Barchem. Nadat alle scores door wedstrijdleider Onno Hogenbrik op rij waren gezet bleek het onderlinge verschil minimaal te zijn in het voordeel van de Larikslaan. Na een kleine vier kilometer rolde de kloot na 58 schoten tien met verder over de finishlijn dan die van BUB 1!

Uitslagen Barchemse klasse: Larikslaan 58 schoten en 36 meter; 2. Boys Uut Barchem 1 58-26; 3. De Katers 61-11. Vrije klasse: Vrouwen: De Heksenlaak 1 71-120; 2. KV Oosterhuizen 74-25; 3. Harfsen 1 74-24. Mannen: De Heksenlaak 1 55-105; 2. De Wildenborch 55=35; 3. De Helse Kloten 58-02. Winnaars Verenigingen: Klasse 1: Eibergen 61-80; Klasse 2: Dijkhoek 2 66-01; Klasse 3: 't Woudhuis 1 47-20.