Barbara Bodegom, voorzitter van de KunstKring Ruurlo.
Barbara Bodegom, voorzitter van de KunstKring Ruurlo. Foto: Gerwin Nijkamp

KunstKring viert 20-jarig bestaan met bijzondere activiteiten

Ruurlo - KunstKring Ruurlo viert in 2015 haar vierde lustrum. "Twintig jaar is op zich niet zo bijzonder", zegt voorzitter Barbara Bodegom. "Wij maken er dit jaar echter wel iets heel bijzonders van. Ik hoop, dat wij veel inwoners van Ruurlo en omgeving bij onze activiteiten mogen verwelkomen."

Barbara Bodegom: "Wij openen ons lustrumjaar op 29 maart met een heel bijzonder evenement waarin muziek wordt geïnspireerd door beeldende kunst. Het Hexagon Ensemble (vijf blazers en een pianist) speelt het beroemde werk van componist Modest Moessorgski met de titel 'Schilderijen van een tentoonstelling'. Een groot aantal kunstenaars uit Ruurlo is hard aan het werk met deze muziek en schilderijen als inspiratiebron. Hun werk wordt een integraal onderdeel van het concert. Kijk ook maar eens op onze website." Barbara Bodegom kan haar enthousiasme nauwelijks onderdrukken en vervolgt: "Er staat natuurlijk nog veel meer op het programma. We zijn in gesprek met de beroemde violiste Emmy Verhey die zo goed als zeker aan het eind van haar afscheidstournee op 22 november naar Ruurlo komt. Met Familiepark Cactus Oase zijn we in gesprek over een heel gezellige avond in vakantiesfeer met waarschijnlijk Franse muziek op 15 augustus."

KasteelTuinFestival
Wat gaat er gebeuren met het KasteelTuinFestival dat in die twintig jaar de meest spraakmakende activiteit van de KunstKring was met duizenden bezoekers? Barbara Bodegom: "Je roert nu een pijnlijk onderwerp aan. Dat evenement in de kasteeltuin was natuurlijk heel veel jaren ons paradepaardje. We hebben een jaar gehad met ruim 3000 bezoekers. Na zeventien jaar moesten we stoppen, omdat het aantal bezoekers drastisch terugliep, waardoor we niet meer uit de kosten kwamen. Maar in 2016 wordt Museum More geopend in het kasteel. Met de zaakwaarnemer zijn we in gesprek over een mogelijke samenwerking om toch weer iets dergelijks te organiseren. Dus wie weet!"

Veelzijdig
Is muziek het belangrijkste binnen de KunstKring? Bodegom: "Muziek is belangrijk, maar niet het belangrijkste. De kracht van onze vereniging is nu juist de veelzijdigheid. We hebben een programma met meer dan vijftien cursussen en workshops. Door het jaar heen organiseren we continu exposities in het Kulturhus. Tijdens de Pinksterdagen komt er weer een AtelierRoute. In 2013 bezochten meer dan vijfhonderd belangstellenden de twintig open ateliers van kunstenaars in en om Ruurlo. Sinds drie jaar organiseert de KunstKring de Kerst-Inn. Al meer dan tien jaar is er in samenwerking met de ondernemers in het dorp de KijkKastKunst-route met kunst in de etalages. Met de basisscholen organiseren we Kunst in de Kinderschoenen voor de leerlingen van groep zeven. Moet ik nog even doorgaan? Dan wil ik nog gauw even de KunstTunnel noemen, waarvan de realisatie steeds dichterbij komt."

Vrijwilligers
De KunstKring Ruurlo heeft ongeveer 225 leden. Veel leden zijn ook actief als vrijwilliger. Barbara Bodegom: "Zoals bij elke vereniging zou ook bij ons niet veel gebeuren zonder de inzet van die vrijwilligers. Daarvan hebben we er nooit genoeg. Ik raad iedereen die een beetje belangstelling heeft voor kunst en cultuur aan om eens op www.kunstkringruurlo.nl te kijken. Leden en vrijwilligers dragen eraan bij dat er in ons dorp een vereniging bestaat met een breed programma aan kunst en cultuur. Zij hebben invloed op de keuze van de te organiseren concerten, cursussen en de vele andere activiteiten en krijgen heel veel ruimte voor hun creativiteit. Belangstellenden kunnen mij altijd bellen of mailen. Wie in het lustrumjaar lid wordt voor zestien euro per jaar mag in 2015 gratis naar een concert. Daarmee is de contributie van het eerste jaar meteen al terugverdiend. We hebben immers iets te vieren!"