Webcam bij oehoenest Achterhoek weer aan

Ruurlo - De camera bij het oehoenest in een steengroeve in de Achterhoek is weer aan. Via www.volgdeoehoe.nl kan iedereen live volgen of ze hier weer gaan broeden. En of er ook dit jaar weer jongen uit het ei komen. De camera's bij de vos, bever en zeearend gaan in 2015 niet aan. Maar de hoogtepunten van de afgelopen jaren zijn nog wel te bekijken.

Staatsbosbeheer kiest dit jaar voor minder webcams dan vorig jaar. De kosten voor stroomvoorziening en internetverbinding zijn hoog en de projectbegeleiding en monitoring van de fora vragen veel uren. Daarom staan dit voorjaar twee diersoorten in de kijker. Naast de camera bij de oehoe gaat later dit voorjaar nog een webcam online. Bij welk dier is nog even een verrassing.

Nieuw dier
De afgelopen vier jaar kon iedereen meekijken met een vossenfamilie in de Oostvaardersplassen. Drie keer nam een vossenfamilie zijn intrek in de speciale webcamburcht. In 2014 keken tienduizenden mensen live mee bij de geboorte van jonge vosjes. De bevers in de Biesbosch stonden twee jaar achtereen voor de camera's. De camera's in de burchten bij het Biesboschcentrum in Dordrecht lieten het verborgen leven van deze grote waterdieren zien. Op www.volgdevos.nl en www.volgdebever.nl zijn de hoogtepunten te zien van de afgelopen jaren. Nu het wel en wee van de vossen- en beverfamilie uitgebreid in beeld is gebracht, is het tijd voor een nieuw dier. In maart wordt bekendgemaakt welk dier dat is. Bij de zeearenden in het Roggebotzand, die in 2014 voor het eerst via www.volgdezeearend.nl live te zien waren, blijft de webcam in 2015 uit. De vogels laten zich nog regelmatig in de buurt van het oude nest zien. Maar het lijkt erop dat ze ook een nest hebben gebouwd in de monding van de IJssel, buiten het zicht van de camera's. Dat doen zeearenden vaker. Dan zijn er meerdere nesten en kiezen ze vlak voor het broeden welk nest ze gaan gebruiken. Staatsbosbeheer vindt het belangrijk dat iedereen kan zien hoe het er aan toe gaat in de natuur. Daarom geven onze boswachters excursies of plaatsen we een webcam waarmee je letterlijk een kijkje kunt nemen in het leven van wilde dieren. Miljoenen bezoekers keken de afgelopen jaren via de webcams van Staatsbosbeheer mee met vos, oehoe, bever en zeearend.