Henk Hellegers, tevreden met de resultaten. Foto: Henk Teerink
Henk Hellegers, tevreden met de resultaten. Foto: Henk Teerink Foto: Henk Teerink

HT Honda Rally Raid team uit Vorden

Teameigenaar Henk Hellegers

tevreden met prestatie Dakarrijders

Vorden - Het HT Honda Rally Raid team van de Vordense teameigenaar Henk Hellegers heeft een goede Dakar Rally achter de rug. Het team had dit jaar geen toppers in hun gelederen, maar wel rijders die tot het uiterste gingen om de eindstreep te halen. De Nederlandse rijders Erik Klomp en Jeroen van Daele hadden weinig tot geen ervaring met de Dakar. De uit Estland afkomstige Mart Meeru kwam evenals vorig jaar ook dit jaar uit voor het team uit het buurtschap Delden.

Op 3 januari begon men met de technische keuring en alles verliep vlot en zonder problemen. Daarna begon de rally pas echt, op de eerste dag bedroeg de afstand die de heren aflegden ruim 800 kilometer. Dag twee was de zwaarste, met gemiddelde temperaturen van zo'n 48 graden was het een ware slijtageslag. Bij de motorrijders vielen er die dag 14 uit, veelal met uitdrogingsverschijnselen. De volgende dag had men echt nodig om bij te komen, het drietal van het HT Rally Raid team ging dan ook rustig te werk.

Temperatuurwisselingen
De langste etappe was op dag vier. De start van de ruim 900 kilometer lange etappe was zeer vroeg in de ochtend. De temperatuur was de eerste honderden kilometers tegen het vriespunt en men steeg tot 4800 meter hoogte om zo Argentiniƫ te verlaten en in Chili de rally voort te zetten. In Chili aangekomen kregen ze veel zand en gigantische duinen om te berijden. De heren vonden het prachtig, al leverde het wel eens moeilijkheden op. De rustdag kwam er aan en dat was nodig ook na een moeilijke week met veel temperatuurwisselingen en zeer lange dagen rijden. De motoren hebben het veel zwaarder in de rally dan de auto's en vrachtwagens, die kunnen rijden met een airco, maar dat is er voor de motorrijders niet bij.

Goede klasseringen
De tweede week ging voor het drietal redelijk goed en zonder al te veel problemen. Mart Meeru kwam als 38e op het podium in Buenos Aires en de 64e plaats in het algemeen klassement ging naar Jeroen van Daele. Erik Klomp reed de rally ook netjes uit, maar had een achterstand van ruim 42 uur op de winnaar Marc Coma.

Het team HT Honda Rally Raid leverde door te finishen al een knappe prestatie. Van de in totaal 406 deelnemers die op zondag 4 januari aan de start verschenen, haalden er maar 215 na dertien etappes de finish op zaterdag 17 januari.

Team is tevreden
Hellegers keek samen met chef-monteur Gerwin Messink terug op een geslaagd avontuur van de Dakar rally die gereden werd in Argentiniƫ, Chili en Bolivia. Mark Wassink ging voor de gelegenheid mee als monteur van veelvoudig Nederlands enduro kampioen Hans Vogels.

Vogels reed een fantastische rally en eindigde op een 11e plaats in het algemeen klassement. Wassink, tevens Nederlands kampioen enduro rijden was zeer te spreken over het resultaat van Vogels. Zijn wens is om zelf ook een keer mee te mogen rijden in de Dakar.

Succes was er ook voor de firma Reiger uit Hengelo Gld. De toppers in het auto en vrachtwagen klassement reden allemaal op de vering van Reiger.