Vrijwilligers van VVV Ruurlo met rechts achter voorzitter René Swienink van de STAR.
Vrijwilligers van VVV Ruurlo met rechts achter voorzitter René Swienink van de STAR. Foto:

Stichting Toeristische Activiteiten Ruurlo tevreden over 2014

Ruurlo - Stichting Toeristische Activiteiten Ruurlo die onder andere de Doolhof en de VVV exploiteert heeft 2014 met een positief resultaat kunnen afsluiten. Hoewel het aantal bezoekers in de doolhof minder was dan de jaren daarvoor, is er toch nog een positief resultaat geboekt. De gekochte zendtijd op RTL4 in het voorjaar van 2014 heeft niet het gewenste effect gehad om meer bezoekers naar de doolhof te krijgen.

Maar ook factoren als het weer, in sommige maanden van het seizoen, spelen hier in mee. Zeer tevreden is het bestuur van de STAR over de VVV. Nadat in 2013 de gemeente Berkelland had besloten om geen subsidie meer te geven aan de vier plaatselijk VVV's in Berkelland en deze gedoemd waren te verdwijnen heeft de STAR het initiatief genomen om de VVV in Ruurlo open te houden. Daartoe heeft zij een franchise overeenkomst met VVV Nederland gesloten voor de gemeente Berkelland waardoor de naam en het gebruik van alle faciliteiten van de VVV voor de komende jaren gewaarborgd is. Als franchisenemer heeft de STAR vervolgens sublicenties kunnen afsluiten met de VVV vestigingen in Borculo, Eibergen en Neede waardoor ook deze winkels de naam VVV mogen uitdragen. De overname van de van de VVV in 2013 betekende wel een grote uitdaging voor de STAR om te bewijzen dat het ook mogelijk is om zonder enige subsidie van de gemeente en alleen met vrijwilligers, de inwoners en toeristen van de nodige informatie te voorzien, evenementen te organiseren en producten te verkopen waaronder de VVV cadeaubonnen. Dankzij de inzet van tal van zeer gemotiveerde vrijwilligsters, die na de overname allen hun baan konden behouden, is de VVV er in geslaagd om 2014 met een positief resultaat af te sluiten. Een prestatie van jewelste omdat niemand dit voor mogelijk had gehouden.

De VVV Ruurlo kan daarbij als voorbeeld dienen voor veel andere VVV's in de regio welke het aanzienlijk moeilijker hebben met hun bestaansrecht. Het bestuur van de STAR is de medewerksters dan ook buitengewoon erkentelijk op de wijze waarop zij dit voor elkaar hebben weten te krijgen. Voor de komende jaren ziet het bestuur van de STAR nog heel veel mogelijkheden met de komst van het museum MORE in het kasteel van Ruurlo. De VVV kan hierin een nog grote bijdrage leveren om Ruurlo nog meer op de kaart te zetten en zo ook de plaatselijke ondernemers ervan mee te laten profiteren. Waar het de STAR nog aan ontbreekt is een webmaster voor de Doolhof, een vrijwilliger die goed overweg kan met beheren van de website en de social media, zoals twitter en facebook. Belangstellenden kunnen zich melden bij het VVV.