Koersbal is een van de sportieve activiteiten binnen de ANBO.
Koersbal is een van de sportieve activiteiten binnen de ANBO. Foto:

Grootse seniorenorganisatie van de gemeente

ANBO organiseert niet alleen sportieve en ontspannende activiteiten

Ruurlo - ANBO Berkelland is in de aanloop naar 2015 uitgegroeid tot de grootste seniorenorganisatie binnen de gemeente Berkelland. In 2014 heeft er een fusie plaats gevonden tussen de 'oude kernen' Borculo, Eibergen, Neede en Ruurlo waardoor de nieuwe ANBO afdeling Berkelland is ontstaan. Deze nieuwe afdeling heeft intussen ruim 650 leden waardoor ze hun stem nadrukkelijk kunnen laten horen.

ANBO Berkelland is er niet alleen om de belangen voor senioren te behartigen, gezellige contactmiddagen te houden. ANBO heeft ook een Belastingservice. Door de belastingdienst gekwalificeerde mensen vullen op verzoek aangiften in en vragen toeslagen aan. Raad en Daad, is een nieuwe service, voor alle vragen over de WMO: ANBO wijst de ouderen de weg. De ANBO is er ook om periodieke keuringen voor het rijbewijs betaalbaar te houden, lezingen en muziek te verzorgen, collectief zorgverzekeringen af te sluiten, eenmaal per jaar tegen een schappelijke prijs een geheel verzorgde dag uit te gaan, inclusief ter afsluiting een diner of bij voorbeeld om collectief te bemiddelen om met energieleveranciers een contract af te sluiten zodat men er samen goedkoper uitkomt.

Samen met de gemeente Berkelland verzorgt ANBO Berkelland ook de sportieve en ontspannende kant van het leven, het op senioren gerichte bewegen en in beweging blijven – dit waar nodig onder professionele begeleiding en waar het kan in eigen beheer. Dit alles tegen een betaalbare en gesubsidieerde prijs. Zwemmen, gymnastiek en koersbal competitie. De woorden klinken duurder dan ze zijn! Bij het zwemmen wordt minder gezwommen dan de uitdrukking doet vermoeden! Een betere benaming is:Bewegen in het (extra verwarmde) water. Gymnastiek wordt beter omschreven als: Meer Bewegen Voor Ouderen!

Koersbal is een binnensport die ook gespeeld kan worden door mensen die beperkt zijn in hun motoriek, maar óók door degenen die nog goed uit de voeten kunnen! Daarnaast kent ANBO een fietsgroep, zowel voor E-bikes als gewone fietsen die vanaf het voorjaar om de veertien dagen op woensdagmiddag wordt in rustig tempo een tocht van ongeveer 25 kilometer gemaakt. Als pauze of ter afsluiting wordt ergens iets gedronken. Daarnaast is er op de tussenliggende woensdagen de mogelijkheid een wandeltocht van naar keuze drie of ongeveer vijf kilometer te maken. Bij voldoende belangstelling kan er ook een Jeu de Boules groep opgericht worden of de organisatie van spelmiddagen in de winterperiode.

Al deze activiteiten staan niet alleen open voor leden van ANBO Berkelland, maar ook voor alle 50 plussers die (nog) geen lid zijn. En voor de prijs hoeft men het niet te laten: voor rond de een euro per keer kan men al mee doen. Het zwemwater gebruikt men bij Marveld in Groenlo, de overige activiteiten vinden vooralsnog in of vanuit Ruurlo plaats, bezien wordt wat de mogelijkheden in de andere kernen zijn.

Uiteraard zijn er mensen nodig om organisatorisch alles in goede banen te leiden. Er bestaat dan ook behoefte aan uitbreiding voor het bestuur voor ANBO Berkelland. Zie voor vervolg van dit artikel op deze pagina rechts: ANBO zoekt nieuwe bestuursleden en een webmaster.

ANBO Berkelland heeft meer dan 650 leden