Het team van de Willibrordusschool bij het het nieuwe logo van de school.
Het team van de Willibrordusschool bij het het nieuwe logo van de school. Foto: Jan Hendriksen

Nieuwe Willibrordusschool straalt van binnen rust, licht en transparantie uit

Ruurlo - Met de onthulling van een nieuw logo bij de hoofdingang van de nieuwe school aan de Nieuwe Weg werd de Sint Willibrordusschool vrijdag 13 februari officieel geopend. Daltonschool i.o. (in opleiding) Willibrordus is de nieuwe naam van de katholieke school. De kleur blauw in het voormalige logo is verruild voor rood. En zo heeft de school een geheel nieuwe start gemaakt. Niet alleen in een nieuw gebouw maar met een nieuw onderwijstraject. Begin januari namen de kinderen al hun intrek in de school.

Een modern gebouw van buiten dat als blikvanger in de omgeving staat met donkere stenen, maar ook een gebouw dat van binnen rust, licht en transparantie uitstraalt. Een gebouw waar kinderen in een rustige omgeving zich kunnen ontwikkelen en waar de leerkrachten coachend en begeleidend bezig kunnen zijn.

Het proces voor de realisatie van de nieuwe school werd een kleine tien jaar geleden ingezet! Verbouw of nieuwbouw op de voormalige locatie aan de Stationsstraat werd overwogen maar bleek financieel niet rendabel. "Er is toen besloten om naar nieuwbouw uit te zien naar de locatie aan de Nieuwe Weg. En ontstond tevens het plan om ook de Rehobothschool (nu WonderWijs) te betrekken bij de nieuwbouwplannen. Ondertussen werden de plannen samen met de gemeente Berkelland, Stichting Sportpark 't Rikkelder, VV Ruurlo en projectontwikkelaar VOF Heeckeren door ontwikkeld. Helaas kwam er met de mogelijke samenwerking met de Rehobothschool een kink in de kabel. Dit betekende enige oponthoud", zo verklaarde directeur Eddy Meijer tijdens zijn toespraak bij de opening. Meijer hoopt dat veel kinderen uit Ruurlo in het nieuwe gebouw hun onderwijs zullen gaan volgen.

Beweeg Wijs
Ook over het buitenterrein is goed nagedacht. Een aantal betrokkenen hebben op vrijwillige basis in het ontwerp en de uitvoering daarvan de basis gelegd. Vanuit de speelmethodiek Beweeg Wijs en Natuurlijk Spelen is het buitenterrein ingericht. Het is de bedoeling dat er op school voor de lessen, in de pauzes en na de lessen meer gespeeld wordt door de kinderen, dus meer bewogen wordt. De kinderen komen op die manier hun vaak lange schooldag gezond door omdat ze meer bewegen.

Unieke constructie
De school is gehuurd van de gemeente Berkelland. En dat is een unieke constructie. Kinderopvang Avonturijn is medehuurder van het gebouw. Avonturijn en de Willibrordusschool gaan nog intensiever samenwerken. Met een 'eigen' groepsruimte voor (buitenschoolse)opvang vullen Avonturijn en de school elkaar perfect aan. Deze samenwerking is voor beide partijen niet nieuw. Avonturijn verzorgt al geruime tijd de tussenschoolse en buitenschoolse opvang voor de school maar gaan nu een stap verder.

Focus
Wethouder Han Boer van de gemeente Berkelland liet tijdens de opening weten dat de gemeente in tijden van krimp blijft investeren in goede schoolgebouwen. "De gevolgen voor het onderwijs laten zich raden. In Berkelland leidt een leegstand van 72 klaslokalen in 2020 er toch toe dat scholen moeten fuseren om exploitabel te blijven en de kwaliteit van onderwijs overeind te houden.

Honderden belangstellende voor open dag

De schoolbesturen hebben aan de gemeente gevraagd om de 'lead' in dat proces te nemen. Niet dat wij scholen kunnen sluiten, maar we kunnen partijen wel bijeenbrengen, meedenken in het proces en waar nodig ondersteunen door middel van huisvestingsgelden. En in Ruurlo betekent dat een focus voor het onderwijs op deze plek en dat er meer grond verworven is dan eigenlijk nodig is."

Zaterdag tijdens de Open Dag kwamen honderden belangstellenden de nieuwe school bezichtigen.