De aanwas van nieuwe 'leden' is gering binnen de Protestantse Gemeente.
De aanwas van nieuwe 'leden' is gering binnen de Protestantse Gemeente. Foto: Jan Hendriksen

Protestantse Gemeente vindt
opbrengst Kerkbalans 'hoopvol'

Ruurlo - In januari werd door de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem de Actie Kerkbalans gevoerd. Aan alle 1200 leden werd gevraagd met welk bedrag – de vrijwillige bijdrage genoemd - zij het werk van de kerk willen ondersteunen in 2015. "We hebben een opbrengst van 121.000 euro in de begroting staan. Tot nu toe is 119.000 euro toegezegd", zegt Rinus Dijkman, voorzitter van het College van Kerkrentmeesters. "We verwachten nog een aantal nagekomen toezeggingen. Het begrote bedrag halen we dus waarschijnlijk wel. Daarover zijn wij hoopvol gestemd."

Toch zijn daarmee niet alle financiële zorgen in de gemeente voorbij. In 2014 bedroeg het totaal aan toegezegde vrijwillige bijdragen 127.152 euro, dus meer dan dit jaar.

Gat in begroting
Dijkman: "De al jaren neergaande lijn hebben wij helaas niet kunnen stoppen.
Elk jaar ontvallen ons een aantal trouwe gevers door overlijden. De aanwas van nieuwe leden is gering. Daardoor ontstaat een gat in onze begroting.
In 2015 komen we 28.000 euro tekort. We hadden gehoopt met de toezeggingen voor Kerkbalans dat tekort te kunnen verkleinen. Dat is dus helaas nog niet gelukt."

Zorgen over toekomst
Is Dijkman nu tevreden of ontevreden? "Natuurlijk ben ik tevreden als we het begrote bedrag aan vrijwillige bijdragen halen. Het bruist weer in onze gemeente van activiteiten en nieuwe ideeën.
Diep in mijn hart hoopte ik dat we daarvoor zouden worden beloond met een hogere opbrengst. Ik maak me zorgen over de toekomst.

Mogelijkheden
Een aantal creatieve mensen in onze gemeente is actief op zoek naar mogelijkheden om onze inkomsten te vergroten. Ook zoeken zij naar mogelijkheden om te besparen.

Een sluitende begroting blijft het streven. Ook een kerk ontkomt daar niet aan", zegt Dijkman.

Een sluitende begroting blijft het streven.