Reint Brunsveld was een van de bijna honderd deelnemende kegelaars.
Reint Brunsveld was een van de bijna honderd deelnemende kegelaars. Foto: Jan Hendriksen

Zwiepse Toppers winnaars toernooi
Kegel Federatie Barchem

Barchem - Om 09:00 uur rolden zaterdagmorgen 14 februari de eerste ballen over de vier kegelbanen van dorpshuis 't Onderschoer. Kegelaars van de Beukenlaan 1 en Bergweg/Omloop uit Barchem, de Gerrit Sprokkereefstraat uit Ruurlo en van de Wildenborch uit Vorden waren namelijk de eersten die de strijd met elkaar aangingen tijdens het jaarlijkse kegeltoernooi van Kegel Federatie Berkelland. Een marathontoernooi die ruim tien uur duurde.

's Avonds om 19.30 uur waren het namelijk de teams van de Larikslaan 1 en 2 (Barchem) en Zwiepse Toppers en Zwiepse Winners (Zwiep) die het toernooi afsloten. De griffiers Jan Zweverink en Johan Saaltink noteerden de resultaten van de teams die uit zes personen bestonden. Duncan Stern (15) had nog nimmer een bal over de ondergrondse kegelbanen laten 'tulen'. Stern was een van de jongste, zoniet de jongste deelnemer aan het toernooi. Maar hij kreeg steeds meer plezier aan het spelletje, met als hoogtepunt de volle negen punten in de allerlaatste worp.
Het team van de Wiedemhof, waarvan Duncan deel uitmaakte, is een de vaste deelnemers aan het jaarlijkse toernooi. Aanvoerder Piet Smeenk (75) is het gooien van een bal niet vreemd. "Weliswaar met een veel kleinere", zegt hij met enige trots. Want Smeenk gooit nog wekelijks een kloot over een van de Barchemse buitenwegen bij de lokale klootschietvereniging De Heksenkring.

Toernooi volgeboekt
Met de deelname van zestien teams was het toernooi volgeboekt. "Meer deelnemers kunnen we niet herbergen anders moeten we het toernooi over meerdere dagen uitsmeren. En dat is niet de bedoeling", zo liet voorzitter Gerrit Boeijink van de KFB weten.
Het toernooi wordt uiteindelijk gewonnen door de Zwiepse Toppers met 1196 punten dat gevormd werd door Henk Holmer, Evert Postel, Dennis en Martin Smallegoor en Maarten en Gerrit Nijenhuis. Tweede werd het team van de Zwiepseweg (1112) en derde Bergweg/Omloop (1067). De aanmoedigingsprijs ging naar de Beukenlaan 2.