De volledige 'cast' van toneelvereniging Ons Genoegen voor 'Boer zoekt vrouw'.
De volledige 'cast' van toneelvereniging Ons Genoegen voor 'Boer zoekt vrouw'. Foto: Jan Hendriksen

Toneelvereniging Ons Genoegen viert dit jaar haar 65-jarig bestaan met een speciaal blijspel

Speciaal zelfgeschreven blijspel 'Boer zoekt vrouw'

Barchem – Toneelvereniging Ons Genoegen viert dit jaar haar 65-jarig bestaan met een speciaal blijspel 'Boer zoekt vrouw' dat geschreven is door Anneke Koeleman. De uitvoeringen vinden op zaterdag 7 en vrijdagavond 13 maart, aanvang 20.00 uur en zaterdagmiddag 14 maart, aanvang 14.00 uur in H.C.R. In de Groene Jager plaats.

Drie boeren van Toneelvereniging Ons Genoegen zijn op zoek naar een vrouw. Maar wie dan? Is het opa Wim, zijn zoon Johan of kleinzoon Geert? In de jubileumuitvoering volgen we de perikelen van deze drie mannen op de voet. Gert Jan Bosman kruipt als oudste lid van Ons Genoegen (75) in de huid van opa Wim en houdt zich bezig met deze mannenhuishouding! Bosman is al 53 lid van de Barchemse vereniging. Zijn zoon Johan (Marinus Mulderije) en kleinzoon Geert (Mark Rood) beheren samen de boerderij. Mark Rood is met 23 jaar het jongste lid van Ons Genoegen. Het lijkt de mannen een goed plan om maar weer eens op zoek te gaan naar een vrouw die op de boerderij haar 'mannetje' staat.

Zij moet de gezelligheid terugbrengen en natuurlijk ook haar handen uit de mouwen kunnen steken. Op verschillende manieren proberen de drie mannen de geschikte vrouw te vinden voor één van hen en dat gaat niet vanzelf. Er dienen zich heel wat vreemde types aan voor een plekje op 'Erve De Rikkepaol'.

Door middel van verschillende korte scènes is het mogelijk om alle spelers van Ons Genoegen aanbod te laten komen, inclusief de 3 vrouwelijke debutanten Caroline Breman-Hamer, Wilmy Lubberdink en Moniek Lubberdink. Men wordt in het stuk voortdurend op het verkeerde been gezet en de laatste scène zorgt dan ook voor een verrassende ontknoping.

Geschreven en geregisseerd
Boer zoekt vrouw is geschreven en wordt voor het eerst geregisseerd door haar eigen bestuurslid Anneke Koeleman. Het decor bestaat uit een boerenkeuken voor de pauze en de achterkant van de boerderij 'Erve De Rikkepaol' buiten met kapschuur. Niet gebruikelijk een toneelvoorstelling!

Voorverkoop
Daar het een speciale 65-jarige jubileumuitvoering betreft zal het blijspel drie maal worden opgevoerd in H.C.R. In de Groene Jager te Barchem. Entreekaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de Supermarkt Attent en In de Groene Jager. Kosten 7,50 euro per persoon. Donateurs kunnen hun entreekaartje ophalen bij Attent tegen inlevering van hun donateurskaart. Telefonisch reserveren kan bij Anneke Koeleman tel. 0573 459446.

Oprichting
Toneelvereniging Ons Genoegen is in het gemeentegebouw in Barchem opgericht op 29 maart 1950 en is ontstaan vanuit de zangverereniging Concordia. Tijdens de uitvoeringen van deze vereniging werd er ook vaak toneel gespeeld om de avond te vullen. Daar de animo van de Concordia leden voor het toneel spelen erg groot was,werd er besloten om een toneelvereniging op te richten. De oprichtingsvergadering werd bijgewoond door 12 aspirantleden. Als naam werd na onderling overleg gekozen voor 'Ons Genoegen'. Daarna werd het bestuur gekozen: de heer Beumer werd voorzitter (destijds het hoofd van de Openbare lagere school in Barchem), de heer G.J. Schutte secretaris en mejuffrouw H. Rutgers penningmeester.

Barchemse toneelvereniging bestaat 65 jaar

Notulen en contributie
Grappig detail uit de notulen is het volgende: "Er zal naar gestreefd worden de repetities zoveel mogelijk buiten de cafés te houden en de zondag vrij te houden van uitvoeringen." Besloten werd zolang nodig was, contributie te innen om de kosten te dekken. De contributie werd vastgesteld op 10 cent per week. Ons Genoegen telt nu 26 leden in de leeftijd van 23 tot en met 75 jaar. Hendrika Schepers (72) viert dit jaar met de uitvoering haar 55 jarig lidmaatschap.