Een authentieke bakoven is een van de nieuwste aanwinsten van Old Reurle. Het oude schoollokaal is nog in aanbouw.
Een authentieke bakoven is een van de nieuwste aanwinsten van Old Reurle. Het oude schoollokaal is nog in aanbouw. Foto: Jan Hendriksen

Permanente tentoonstelling Histrorische vereniging Old Reurle

Oude schoolklas nieuwe blikvanger

Ruurlo - De inspiratie is bijna onuitputtelijk. Het ene 'project' is nog niet afgerond of het andere dient zich al weer aan. De collectie van verzamelde landbouwwerktuigen, -gereedschappen en huisraad waarmee het een kleine vijftien jaar geleden begon is inmiddels uitgegroeid tot een meer dan vijfhonderd nummers tellende verzameling. En een van de grote blikvangers is natuurlijk de nagebouwde en ingerichte dwarsdoorsnede van de authentieke Achterhoekse boerderij.

Maar rondom het dorpsplein is ook een waterput, dorpspomp, smederij en recent een bakoven gerealiseerd. Ook een dwarsdoorsnede van een hooiberg is in aanbouw. Maar waar de tien leden tellende werkgroep Landbouwwerktuigen van Historische Vereniging Old Reurle momenteel de meeste energie insteekt is de realisatie van een oud-klaslokaal uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. De inrichting en verzameling in een gedeelte van Familiepark Cactus Oase aan de Jongermanssteeg oogt als een zeer professioneel gebeuren.

Met de inrichting van het oude schoollokaal wordt een van de grote wensen van de werkgroep in vervulling gebracht. Een oproep leverde begin vorig jaar al de nodige oude schoolmaterialen op. Maar ook een rondgang langs de Ruurlose basisscholen leverde een verrassende verzameling op. "We waren er als de kippen bij toen we hoorden dat de scholen hun deuren zouden sluiten", zo zegt Henk Klein Brinke die de actieve werkgroep leidt. De werkgroep is momenteel elke dinsdagmiddag in de kassen van Anny en Bert van der Meer te vinden. Met enkele oud-timmerlieden in hun midden beschikt de groep over de nodige ervaren vakmensen. De oude schoolklas zal zondag 29 maart officieel geopend worden. De collectie school-, wand- en landkaarten is van zodanige omvang dat men er zelfs een wisseltentoonstelling kan inrichten. "Maar we zijn nog naarstig op zoek naar een originele schoolkaart van Aap- Noot -Mies. Want die ontbreekt jammer genoeg nog in onze verzameling", zo zegt Klein Brinke. Trots is de werkgroep op enkele oude schoolbanken van voor de oorlog die nog op zolder op een particulier stonden. Ze krijgen een prominente plek in het leslokaal. Rondom het lokaal komt ook een hinkelpad en potgat knikkerkuil. Vorige week waren een aantal vrijwilligers ook bezig om de bestrating rondom de nieuwe veldoven die is nagebouwd af te ronden. De 'bakoven' is een copy van de oven die bij boerderij Kostverloren aan de Vrochterdijk in Barchem staat. Klein Brinke: "Rondom Ruurlo staan ook wel enkele bakovens. Maar die vonden wij niet origineel."

Zeer erkentelijk
Rond de eeuwwisseling was de historische vereniging naarstig op zoek naar een permanente locatie waar men de inmiddels verzamelde oude landbouwwerktuigen en gereedschappen een permanente plek kon geven. Old Reurle had ze in eerste instantie in opslag in een schuur bij een boerderij in 't Ruurlose Broek. Vervolgens maakte men gebruik van een loods van de voormalige meelmaalderij van Coops aan de Tolhutterweg om vervolgens alles weer 'over te pakken' naar boerderij de Kleine Former aan de Vordenseweg. Maar Anny en Bert van der Meer stak Old Reurle de helpende hand toe om een gedeelte van hun kassencomplex gratis beschikbaar te stellen voor een permanente expositieruimte. ,,En daar zijn we tot op de dag van vandaag Anny en Bert nog steeds zeer erkentelijk voor. Een mooiere locatie is niet denkbaar. Alle werktuigen en gereedschappen worden op deze manier optimaal bewaard voor de toekomst. En Anny en Bert geven onze alle ruimte om de expositie uit te breiden en te behouden", zo besluit Klein Brinke tot slot. Ook Bert en Anny van der Meer zijn blij met Old Reurle. "De verzameling en de inrichting van de oude schoolklas versterkt ons familiepark."