Aan de Kooiersdijk staan enkele waarschuwingsbordjes van de familie Dijkman.
Aan de Kooiersdijk staan enkele waarschuwingsbordjes van de familie Dijkman. Foto: Jan Hendriksen

"Honden horen niet in weilanden"

Ruurlo - Ze spreken absoluut niet alleen namens zichzelf, maar ook namens diverse collega rundveehouders. In de komende tijd zullen de eerste koeien weer in de weilanden buiten lopen. En ook de mensen trekken er weer meer op uit. Vaak worden honden meegenomen en als het even kan, lopen deze los over de wandel- en zandpaden maar ook in weilanden. Het is natuurlijk mooi als de hond vrij rond kan rennen, maar honden kunnen ongewild de rundveehouders overlast bezorgen. Honden spelen namelijk een belangrijke rol bij het overbrengen van neospora infecties onder runderen.

De hond zelf wordt niet ziek van de parasiet neospora maar kan het wel overbrengen op runderen via zijn ontlasting. Dit kan ook door het eten van gras of kuilvoer. Dus ook wanneer er geen koeien in de wei lopen kunnen de koeien er later ziek van worden.

"Het is dus absoluut belangrijk dat honden hun behoefte niet in weilanden doen", zo verklaren Jan en Annie Dijkman die samen met hun zoon Jacco een rundveehouderijbedrijf aan de Nieuwenhuishoekweg runnen. De paden rondom hun weilanden aan onder meer de Kooiersdijk zijn een populaire locatie voor hondenbezitters om hun hond(en) uit de laten. Rondom hun percelen hebben ze dan ook enkele waarschuwingsbordjes geplaatst met de tekst: 'Waakt u met ons mee? Onze koeien kunnen ziek worden van hondenpoep.' Annie Dijkman: "Vaak is het onwetendheid. Want als we hondenbezitters er op aanspreken heeft men begrip voor onze opmerking om de honden niet vrij in het weiland rond te laten rennen. Maar sommigen negeren onze opmerking. En daar balen we van. Ze brengen onze bedrijfsvoering in gevaar. Want als onze rundveestapel met neospora is besmet kunnen we de deuren van ons bedrijf wel sluiten. En daar moeten wij absoluut niet aan denken." De familie Dijkman stelt voor om in het buitengebied honden ook aan te lijnen en uitwerpselen in een zakje mee te nemen naar huis om het daar in de container te doen. Neospora is een van de belangrijkste besmettelijke oorzaken van verwerpen bij koeien. Een infectie met Neospora leidt niet tot ziekteverschijnselen bij de koeien. Wel kan de parasiet door weefselbeschadiging de dood van de ongeboren vrucht veroorzaken. In een vroeg stadium van de dracht kan dit onopgemerkt blijven. Vooral bij pinken komen de vruchtbaarheidsproblemen voor. Als de vrucht op een leeftijd van drie tot vier maanden sterft kan deze verdrogen of mummificeren en vaak pas maanden later worden afgezet. Als de vrucht na de vierde maand van de dracht sterft treedt vrijwel altijd binnen 48 uur abortus op.