Ernst Daniël Smid haalde zaterdagavond niet alleen bombastisch uit.
Ernst Daniël Smid haalde zaterdagavond niet alleen bombastisch uit. Foto: Jan Hendriksen

Uitdagend spel tussen flamencozangeres en operazanger Ernst Daniël Smid

Ruurlo - Het is een bijzonder concept dat Thijs Borsten heeft bedacht. Een format dat veel ruimte laat voor experimenten en pionierswerk. In 'De Uitdaging' nodigt hij twee gasten uit die slechts zelden met elkaars werk in aanraking komen. Zij worden uitgedaagd in meer of mindere mate het repertoire uit te wisselen. Zaterdagavond 28 februari stond de flamenco zangeres Erminia Fernández Córdoba naast de opera zanger Ernst Daniël Smid op uitnodiging van de KunstKring Ruurlo op het podium van 't Kulturhus in.

Erminia Fernández Córdoba had haar eigen begeleider meegebracht in de persoon van gitarist Arturo en Ernst Daniël Smid kon rekenen op de steun van het combo van Thijs Borsten. Tot hier de duidelijke afbakening, want na de introductie van beide solisten afzonderlijk vervaagden de grenzen. Op speelse wijze trekt Thijs Borsten, die naast een bekwaam pianist ook een onderhoudend presentator is, zijn gasten uit hun comfort zone. Eerst nog eenvoudig door middel van duetten, maar daarna steeds gewaagder. Dit leidde tot verrassende resultaten waarbij je Ernst Daniël Smid niet alleen bombastisch hoorde uithalen, maar ook met zijn 'eigen stem' heel klein, subtiel en gevoelig een vertolking hoorde geven van 'You Are So Beautiful' geïnspireerd op de vertolking van de vorig jaar overleden Joe Cocker. Van de duetten belandde men via de liedjes uit de jonge jaren bij het uitwisselingsprogramma en werd het voor de gasten telkens iets lastiger. Uiteindelijk mocht ook het publiek wat inbrengen. Hiervoor had Thijs Borsten het doorgestoken kaartspel bedacht. Het leek net alsof de zangers volslagen onvoorbereid elkaars liedje overnamen. Wanneer je een uitdaging aangaat, dan houdt dat vanzelf in dat je je op glad ijs moet begeven. Waar ligt anders de uitdaging? Daar is best moed voor nodig. Je voldoet tenslotte niet aan de verwachtingen van het publiek. En, laten we eerlijk zijn, je bent niet voor niets een bepaalde richting ingeslagen met je carrière. De een heeft daarin wat meer speelruimte dan de ander. Wat belangrijk is, is dat je goed gebruik maakt van je mogelijkheden. Erminia Fernández Córdoba heeft geen klassiek geschoolde stem, dus zet ze perfect de melodieën naar haar eigen hand. Ernst Daniël heeft wat dat betreft wat meer armslag. Mocht hij overwegen om in de toekomst het hem zo bekende genre de rug toe te keren, dan resten er voor hem nog meer dan voldoende alternatieven.


Het eerst volgende concert van KunstKring Ruurlo vindt zondag 29 maart in 't Kulturhus plaats. Dan treedt het Hexagon Ensemble met 'De Verbeelding' op met inbreng van beeldende kunstenaars uit Ruurlo en omgeving. Opening expositie om 14.00 uur. Aanvang concert om 15.30 uur.